ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Mικροαστικά
Χρονολογία: 1973
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης

Ερμηνεία: Λ. Κηλαηδόνης, Μ. Χρυσομάλλης, Λ. Χαλκιάς, Ι. Κιουρτσόγλου, Ν. Ρουσέας.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Mικροαστικά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο κύριος λόγος που τα Μικροαστικάεπιδεικνύουν τόση τόλμη, έγκειται στο γεγονός ότι οι δημιουργοί τους πίστευαν πως δεν θα κυκλοφορούσαν ποτέ! Το 1971, εν μέσω Χούντας, στίχοι σατιρικοί του Γιάννη Νεγρεπόντη μελοποιήθηκαν από τον Κηλαηδόνη περισσότερο σαν μια προσωπική άσκηση ύφους. Όταν κυκλοφόρησαν τελικά το 1973 (με μια κάπως χαλαρή πια λογοκρισία, η οποία έκοψε τραγούδια, παρενέβη σε άλλα, όμως γενικά δεν αλλοίωσε το πνεύμα του δίσκου), σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Το χιούμορ και η μελαγχολία συνυπάρχουν σε ίσες ποσότητες. Πέρα από τους σοφά λακωνικούς στίχους, που φωτογραφίζουν τη ζωή και τις σκέψεις του Έλληνα μικροαστού χωρίς να κουνάνε το δάχτυλο, βάζοντας πολύ σοφά τον ίδιο να μιλήσει και να εκτεθεί, ο Κηλαηδόνης αποκτά τον έλεγχο των εκφραστικών του μέσων. Και βρίσκει ως συνθέτης το ύφος που θα χαρακτήριζε όλη την πορεία του, συνδέοντας επιρροές από το ελαφρό τραγούδι, την jazz, τα blues, τα εμβατήρια, τα δημοτικά τραγούδια, το rock’n’roll, την country, αλλά και τις μουσικές του Ελεύθερου Θεάτρου. Επιπλέον, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως τραγουδιστής.

Τα Μικροαστικά, που εκδόθηκαν σε κόκκινο βινύλιο ένα μήνα πριν τα επεισόδια του Πολυτεχνείου και έπιασαν τον παλμό της εποχής προσφέροντας μια «εναλλακτική» φωνή στην επαναστατικότητα του Θεοδωράκη, είναι ο κορυφαίος σατιρικός δίσκος που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, καταθέτουν μια περίληψη της ελαφράς δυτικής μουσικής μαζί με στοιχεία ελληνικής, εμπνευσμένη, προοδευτική και άκρως απολαυστική.

 1. Κολίγα Γιος
 2. Μακριά Από Την Πόλη
 3. Κάποιος Παλιός Συνάδελφος
 4. Εργένης
 5. Πρωινή Γυμναστική
 6. Ο Γιώργος
 7. Ο Γάμος
 8. Οικονομία Κάνε
 9. Ξερίζωμα
 10. Ντροπή Τέτοιο Παιδί
 11. Σε Πάρτι Του ’50 (Ορχηστρικό)
 12. Στη Μικρή Αίθουσα Εκθέσεων Παρνασσού
 13. Ρέκβιεμ
 14. Η Μάρω

LOGIN