ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Μήπως Ζούμε Σ' Άλλη Χώρα
Χρονολογία: 1991
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Μουσική: Μ. Θεοδωράκης

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου

Ερμηνεία: Μ. Δημητριάδη, Μ. Θεοδωράκης

Πέντε από τα τραγούδια του Μήπως Ζούμε Σ’ Άλλη Χώρα; είχαν ηχογραφηθεί σε πρώτη εκτέλεση το 1986 με τούρκικους στίχους από τον Zulfu Livaneli, στον κοινό δίσκο του με τον Θεοδωράκη Side Βy Side, που στην γείτονα χώρα έγινε Χρυσός.

Μίκης Θεοδωράκης
Μήπως Ζούμε Σ' Άλλη Χώρα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1985 ξεκινά η ενασχόλησή του Μίκη Θεοδωράκη με την όπερα, είδος που θα τον απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια (Κώστας Καρυωτάκης, Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη). Εκείνη τη χρονιά γράφονται και τα τραγούδια του Μήπως Ζούμε Σ’ Άλλη Χώρα;  σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, που όμως έμειναν στο ράφι για έξι χρόνια, εξαιτίας διακοπής σχέσεων μεταξύ παραγωγού και εταιρίας.

Η Μαρία Δημητριάδη έχει ακόμα να δώσει ως ερμηνεύτρια, όπως βέβαια και ο Μάνος Ελευθερίου, που εμφανίζεται δυνατός εδώ, ιδίως σε τραγούδια πολιτικού σχολιασμού όπως το «Κόσμε άσωτε» ή το πολύ καλό ομώνυμο. Στον πυρήνα όλων αυτών, όμως, ο Θεοδωράκης οδηγά το αυτοκίνητο στο ρελαντί, χωρίς την ορμή του παρελθόντος ή το ρίσκο μιας διαφορετικές προσέγγισης - και κυρίως χωρίς ευκολομνημόνευτες μελωδίες. Μπορεί να ακούσεις δύο και τρεις φορές τον δίσκο αυτό και πάλι να μην είσαι σε θέση να τραγουδήσεις κάποιο κομμάτι, παρ’ ότι πρόκειται για απλές λαϊκές μπαλάντες. Εξ ου και το εγχείρημα δεν γνώρισε επιτυχία.

Αυτό που αξίζει κανείς να κρατήσει είναι η καλύτερη παραγωγή και η πιο ισορροπημένη ενορχήστρωση σε σχέση με τα άλμπουμ που προηγήθηκαν στο δεύτερο μισό των 80’s. Κατά τα άλλα, στο Μήπως Ζούμε Σ’ Άλλη Χώρα; ο συνθέτης Θεοδωράκης δεν έχει κάτι να πει.

1. Κόσμε Άσωτε
2. Μήπως Ζούμε Σ' Άλλη Χώρα;
3. Το Σαράκι
4. Με Τη Ζυγαριά Στο Χέρι
5. Στου Κάτω Κόσμου Την Αυλή
6. Στην Άκρη Του Παραδείσου
7. Στο Μπαρ
8. Ζούσα Μια Χάρτινη Ζωή
9. Μια Γυναίκα Που Είναι Μόνη
10. Τώρα Στα Ογδόντα Έξι
11. Είναι Φτωχό Το Μαγαζί
12. Εμάλωσα Με Τη Ζωή

LOGIN