ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μπαλάντες
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Μ. Αναγνωστάκης

Eρμηνεία: Π. Πανδής, Μ. Ζορμπαλά

Ο δίσκος κυκλοφόρησε ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε ξανά το 2007, σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου, με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Μαρία Φαραντούρη.

Μίκης Θεοδωράκης
Μπαλάντες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

«Τώρα μπορεί ο καθένας να μιλά/και κυρίως να γράφει/ για την αγωνία της εποχής/ το αδιέξοδο...» τραγουδά με χαρακτηριστική ειρωνεία ο Πέτρος Πανδής στις Μπαλάντες. Παρ’ ότι το έργο αυτό σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη γράφεται από τον Μίκη Θεοδωράκη πριν την πτώση της Χούντας, τραγούδια όπως «Το ναυάγιο» ή το «Όλα έχουν αποδελτιωθεί» ζουν ήδη στην επόμενη ημέρα, κάνοντας μια μελαγχολική βόλτα σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο.

Με μεγάλες εισαγωγές, αργούς ρυθμούς, ήσυχους τόνους και μια ευάλωτη στιχουργική, ο συνθέτης αυτή τη φορά προσεγίζει την «ευγενική» ατμόσφαιρα κάποιων δίσκων του Χατζιδάκι, χωρίς ωστόσο να απεκδύεται το δωρικό του ύφος. Η σπουδαία και ισορροπημένη ενορχήστρωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φλάουτο, βιολοντσέλο και όμποε, με το δίδυμο Πολυκανδριώτης/Νικολόπουλος στο μπουζούκι. Ο Πέτρος Πανδής ακολουθεί τον τρόπο ερμηνείας του συνθέτη, με έναν κάπως παρωχημένο στα αυτιά του σημερινού ακροατή μελαγχολικό στόμφο, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, στα 17 της χρόνια, υπηρετεί τα κομμάτια με ιδανική λιτότητα.

Το αρνητικό σημείο στις Μπαλάντες, αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο, είναι ότι δεν διαθέτουν ευκολομνημόνευτες μελωδίες ή κάποιο άλλο δίαυλο επικοινωνίας με το πλατύ κοινό. Ακόμα και στο «Δρόμοι παλιοί», που συγκαταλέγεται σήμερα στις πιο αγαπημένες καταθέσεις του συνθέτη (η μουσική είχε εμφανιστεί δυο χρόνια νωρίτερα στην ταινία Serpico), το μέρος όπου ο κόσμος τραγουδάει εμφανίζεται μετά το 4ο λεπτό. Τέτοιου είδους στοιχεία πάντως, οδηγούν σε μια ουσιαστική αλλαγή πλεύσης τον Θεοδωράκη, μουσικά και ποιητικά αντιηρωική, αφήνοντας έναν έργο-κλειδί για το σημείο μηδέν που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

  1. Το ναυάγιο
  2. Δρόμοι παλιοί
  3. Κάτω απ’ τα ρούχα μου
  4. Χαρά, χαρά
  5. Οι στίχοι αυτοί
  6. Μες στην κλειστή μοναξιά μου
  7. Και περνούσανε τα τραμ
  8. Όλα έχουν αποδελτιωθεί
  9. Όταν μια άνοιξη

LOGIN