ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Nα!...
Χρονολογία: 1987
Εταιρεία: POLYDOR

Στίχοι: Δ. Μούτσης

Eρμηνεία: Δ. Μούτσης.

Δήμος Μούτσης
Nα!...
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν με το Ενέχυρο ο Δήμος Μούτσης έπεισε πως έχει κάτι να πει ως τραγουδοποιός, στο Να!... το λέει και ξεμπερδεύει. Η πλήρους ακριβείας στιχουργική στο «Όνειρο» και το «Μια Φυσαρμόνικα Που Κλαίει», τραγούδια που ο ίδιος ξεχωρίζει ως κορυφαία στην πορεία του, εμφανίζεται μαζί την αίσθηση μιας επικείμενης παραίτησης, καθρεφτιζόμενης ξεκάθαρα σε τίτλους όπως «Μη το Ψάχνεις… δεν πειράζει»και «Πάει, μας τέλειωσε πια!...».

Όμως παρά το συναισθηματικό σκοτάδι που κυριαρχεί, στο Να!... ο Μούτσης επιχειρεί ένα ενδιαφέρον άνοιγμα στην ποπ! Καυτηριάζοντας τα σοβαροφανή τραγούδια της εποχής, κάνει λόγο για «αυτά τα κουλτουριάρικα/ παράξενα παιδάκια γερασμένα», προβλέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ την άνοδο του ούτως ειπείν έντεχνου τραγουδιού, που τα επόμενα χρόνια θα εξωθούσε την ελαφρότητα της σχολής Κηλαηδόνη/Κριεζή στο περιθώριο. Τα τραγούδια του Μούτση βέβαια είναι κι αυτά «κουλτουριάρικα» κατά μία έννοια, απλώς η άρνηση του ίδιου να μπει κάτω από την οποιαδήποτε στέγη (ιδεολογική/καλλιτεχνική) και κυρίως το ειρωνικό ύφος του, κρατούν αποστάσεις.

Το Να!... δεν είναι δίσκος-σταθμός για το ελληνικό τραγούδι, όπως π.χ. ο Άγιος Φεβρουάριος ή το Φράγμα. Είναι όμως δίσκος-σταθμός για τον ίδιο τον Μούτση: Mελαγχολικός και περήφανος ταυτόχρονα, καταφέρνει να πει ακριβώς αυτά που θέλει, εκφράζοντας ένα προσωπικό αδιέξοδο με μια φυσαρμόνικα που κλαίει.

  1. Το Όνειρο
  2. Παίξε Μάρκο Το Μπουζούκι Σου Για Μένα
  3. Μια Φυσαρμόνικα Που Κλαίει
  4. Να!...
  5. Μη Το Ψάχνεις…Δεν πειράζει
  6. Πάει, Μας Τελείωσε Πια!...
  7. Κ. Πρόεδρε
  8. Ο Έρωτας Είναι Πάντα Μελαγχολικός (Στη Δήμητρα)

LOGIN