ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Να 'Μαστε Πάλι Εδώ, Αντρέα!
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: EMI

Μουσική: Αντ. Μικρούτσικος

Στίχοι: Μαν. Ρασούλης

Ερμηνεία: Διάφοροι.

Αντρέας Μικρούτσικος
Να 'Μαστε Πάλι Εδώ, Αντρέα!
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το όνομα του Αντρέα Μικρούτσικου εμφανίζεται στη δισκογραφία το 1975, με τη συμμετοχή του ως μπασίστας στον δίσκο Πολιτικά Τραγούδια του αδερφού του, Θάνου. Στην πρώτη επίσημη δημιουργική του κατάθεση, 10 ολόκληρα χρόνια μετά, ντύνει με μουσική στίχους του Μανώλη Ρασούλη.

Το Να ‘μαστε Πάλι Εδώ, Αντρέα είναι φορτωμένο τόσο ιδεολογικά όσο και ηχητικά. Υπάρχουν κομμάτια ντεμοντέ τρυφερότητας («Μικρός Ερωτικός»), περίπλοκοι στίχοι με ροκ περίβλημα («Ηρωίνη»), μπαλάντες με φιλοσοφικό υπόβαθρο («Καλή μου τρίπλα σκλαβωμένη»), αστεία που δεν λειτουργούν («Γκοστμπάστερ») και νωπές μνήμες από το Πολυτεχνίο. Η εποχή σήκωνε ακόμα δίσκους βασισμένους σε ιδεολογίες, ωστόσο ο Ρασούλης, έχοντας αποκτήσει δύναμη στις εταιρίες, δεν συγκρατείται από κανέναν (αυτό)περιορισμό, με αποτέλεσμα ο χειμαρρώδης λόγος του να προκαλεί προβλήματα στους εμπλεκόμενους. Τρέχοντας λοιπόν λαχανιασμένα πίσω από πυκνά λόγια, ο συνθέτης Μικρούτσικος αδυνατεί να επιδείξει προσωπικό ύφος, ενώ προβληματικές προκύπτουν και οι ενορχηστρώσεις του Παναγιώτη Καλατζόπουλου (ακούστε π.χ. την άτοπη χρήση λαούτου στην «Εξαίρεση» ή την απότομη εμφάνιση ηλεκτρικής κιθάρας στη «Μαγδαληνή»). Υπάρχουν βέβαια και στιγμές απόλυτης ένωσης μουσικής και στίχου που δικαιώνουν τη συνεργασία: To ευχάριστο «Κυκλωπάκι» που σημείωσε επιτυχία, η «Μαγδαληνή» και το εξαιρετικό ομώνυμο τραγούδι.

Τόσο ο Μικρούτσικος όσο και ο Ρασούλης θα επέστρεφαν με καλύτερο υλικό ένα χρόνο μετά, κινούμενοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Το αδύναμο Να ‘Μασε Πάλι Εδώ, Αντρέα!, κουβαλάει ωστόσο μια δική του γοητεία, όντας η ένωση δύο προσωπικοτήτων που χρόνια μετά θα λογαριάζονταν ως ετερόκλητες.

 1. Να ‘Μαστε Πάλι Εδώ Ανδρέα
 2. Ηρωίνη (Φάρσα Τού Θανάτου)
 3. Μικρός Ερωτικός
 4. Κυκλωπάκι
 5. Πολυτεχνείο
 6. Εξαίρεση
 7. Γκόστμπαστερ
 8. Καλή Μου Τριπλά Σκλαβωμένη
 9. Μαγδαληνή
 10. Εμβατήριο Του Ενός
 11. Το Λυχνάρι Του Αλλαντίν
 12. Το Όνειρο Του Μανώλη
 13. Εδώ Και Τότε

LOGIN