ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Νάχαμε - Τι Νάχαμε...
Χρονολογία: 1972
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Eρμηνεία: Γ. Καλατζής, Γ. Νταλάρας.

Μάνος Λοΐζος
Νάχαμε - Τι Νάχαμε...
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα πρώτα χρόνια της πορείας του, ο Λοΐζος δίνει τεράστια έμφαση στον ήχο του – και το Νάχαμε Tι Νάχαμε είναι η καλύτερη απόδειξη. Με το σαντούρι του Τάσου Διακογιώργη και τα κρουστά του Γιώργου Λαβράνου σε θέσεις πρωταγωνιστικές (χαρακτηριστικότερα στον «Λιόντα»), οι αναφορές στην παραδοσιακή μουσική που ξεκίνησαν στις Θαλασσογραφίες γίνονται εντονότερες. Ενδιαφέρουσα στιγμή επίσης το «Ήλιε μου σε παρακαλώ», όπου τα αργόσυρτα ρεφρέν παραπέμπουν σμυρναίικο αμανέ και το ρεφρέν γυρνάει σε ζεϊμπέκικο.

Τα πιο ελαφρά τραγούδια, που σημείωσαν επιτυχία, τα ερμηνεύει ο Γιάννης Καλατζής. Στον Γιώργο Νταλάρα απομένουν οι πιο «σκοτεινές» και «εσωτερικές» στιγμές, στις οποίες όμως βρίσκεται και η καρδιά του δίσκου: Υπαινικτικοί στίχοι όπως «τι φταίει που ΄γινες ληστής;» και «με μαχαίρια στην καρδιά μου δεν μπορώ/ να τραγουδήσω και να καρτερώ», έχουν τεράστιο ειδικό βάρος και σαφείς προεκτάσεις εν μέσω Χούντας. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», που είχε ήδη αγαπηθεί, σε νέα εκτέλεση με σαντούρι.

Με το Νάχαμε Τι Νάχαμε λύνεται η συνεργασία του συνθέτη με τον Λευτέρη Παπαδόπουλου (κάποια τραγούδια που κυκλοφόρησαν στα επόμενα χρόνια γράφονται αυτή την περίοδο) κι έτσι κλείνει ένα δημιουργικός κύκλος. Πρόκειται για ένα «δύσκολο» άλμπουμ, όχι τόσο προσιτό στο νεώτερο ακροατή, αλλά σίγουρα σημαντικό. Πρώτον γιατί εντάσσει παραδοσιακά στοιχεία στο λαϊκό τραγούδι των 70's και δεύτερον γιατί καταθέτει μια φωνή που τάσσεται υπέρ του αντιδικτατορικού αγώνα.

1. Νάχαμε Τι Νάχαμε
2. Τζίμης Ο Τίγρης (Ο Κουταλιανός)
3. Το Ζεϊμπέκικο Της Ευδοκίας
4. Ο Λιόντας
5. Πάνε Να Πης
6. Ελισσώ
7. Μια Πάπια, Μια Χήνα
8. Παποράκι
9. Ήλιε Μου Σε Παρακαλώ
10. Πιάσε Τον Ζουρνά

LOGIN