ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Νεροποντή
Χρονολογία: 2009
Εταιρεία: UNIVERSAL

Μουσική – στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Νεροποντή
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η αγάπη του Αλκίνοου Ιωαννίδη για τη λόγια μουσική παράδοση (την καταχρηστικώς αποκαλούμενη και «κλασική») τον φέρνει το 2005 στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, να παρακολουθεί μαθήματα Σύνθεσης υπό τον Μπόρις Τίσιενκο. Η νέα γνώση που κατακτά αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στο περιεχόμενο της Νεροποντής.

Εγκαινιάζεται ατύπως εδώ μια δεύτερη φάση στην πορεία του τραγουδοποιού –τέτοια είναι η αντίθεση ανάμεσα στον εν λόγω δίσκο και σε ό,τι έχει προηγηθεί. Παρότι παρατηρείται μια συσσώρευση υλικού (15 τραγούδια, 52 λεπτά διάρκειας), υπάρχει και μια ωριμότητα που διακρίνεται σε όλα τα πεδία και στο συνολικό σήμα που εκπέμπει η δουλειά. Είναι σαν ο Ιωαννίδης να επιχειρεί για πρώτη φορά μια προσγείωση στον εαυτό του, σα να προσπαθεί να αφήσει πίσω του τρόπους άλλων που είχε οικειοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και να κυριαρχεί απόλυτα για πρώτη φορά επί των εκφραστικών του μέσων.

Τούτος ο δίσκος είναι όντως σαν να ανοίγουν οι ουρανοί και να ρίχνουν καρεκλοπόδαρα. Με τη σοδειά να είναι φανταχτερή, αλλά και να κυμαίνεται ποιοτικά. Από τη μια υπάρχουν στιγμές αποκάλυψης, όπου ο Ιωαννίδης φέρνει σε πέρας ιδιαίτερα επικίνδυνες αποστολές (όπως στην επική «Πατρίδα», στο ελλειπτικά εξελισσόμενο «Απόψε» και στο παραδοσιακότροπο «Είπα Να Ζήσω»), ελεγειακές στιγμές όπως το «Πέρασμα», αλλά και διάφορες εύστοχες βινιέτες («Επιτυχία», «Έλα Κοντά»). Επίσης εισάγει επιτέλους μια χιουμοριστική συνιστώσα που προσθέτει στον χαρακτήρα του («Ήταν Ανάγκη;»). Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες στιγμές που μοιάζουν να αποτελούν κατάλοιπα του παρελθόντος: το κάπως μελό «Παιδί», τα απλώς συμπαθή «Ο Δρόμος Σου Είσαι Εσύ» και «Εις Μνήμην».

Όντας ένας από τους ελάχιστους τραγουδοποιούς της γενιάς του που δεν έχει παραιτηθεί από την ανακάλυψη του εαυτού του, με τη Νεροποντή ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιτέλους καταφέρνει να ξεκλειδώσει τη δυναμική την οποία οι προηγούμενοι δίσκοι του απλώς υπαινίσσονταν ότι υπάρχει.

 1. Ο Δρόμος Σου Είσαι Εσύ
 2. Πατρίδα
 3. Μια Νύχτα
 4. Μη Με Κλειδώνεις
 5. Απόψε
 6. Ήταν Ανάγκη;
 7. Παιδί
 8. Πέρασμα (feat. Σόνια Θεοδωρίδου)
 9. Επιτυχία!
 10. Έλα Κοντά
 11. Εις Μνήμην
 12. Σπορά
 13. Είπα Να Ζήσω
 14. Αύριο
 15. Σαν Μιχάλης

LOGIN