ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Νύχτα Θανάτου/Μιλώ
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: POLYDOR

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης

Eρμηνεία: Α. Καλογιάννης.

Μίκης Θεοδωράκης
Νύχτα Θανάτου/Μιλώ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από το 1973 και μετά, ο Θεοδωράκης ανοίγει την πόρτα σε νέους Έλληνες ενορχηστρωτές. Στο Νύχτα Θανάτου αναλαμβάνει ο Κώστας Κλάβας, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο την ακουστική κιθάρα και το πιάνο, χωρίς να αφήσει εκτός το μπουζούκι.

Τα τραγούδια, βέβαια, γράφτηκαν πίσω στο 1968. Ευρισκόμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Βραχάτι Κορινθίας, ο Θεοδωράκης μελοποιεί Μάνο Ελευθερίου - κι ίσως το αντιηρωικό στοιχείο των στίχων του τελευταίου να είναι που τον οδήγησε σε αυτές εδώ τις ήρεμες λαϊκές μπαλάντες. Το όραμα του δίσκου υπηρετεί ένας εξαιρετικός Αντώνης Καλογιάννης, στον αντίποδα όσων πίστευαν πως ο Θεοδωράκης ερμηνεύεται μονάχα φωναχτά.

Η έμπνευσή του συνθέτη δεν βρίσκεται στα ύψη του πρόσφατου παρελθόντος, ασχέτως αν φέρνει συμπαθητικά τραγούδια, όπως το «Κλάψε στα γόνατά μου την ντροπή σου», το οποίο βέβαια καταφεύγει σε έναν αχρείαστα επιβλητικό ρυθμό εμβατηρίου. Μια πολύ δυνατή στιγμή πάντως έρχεται στο τέλος με το «Μιλώ», το μόνο κομμάτι εδώ σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη. Ένα τραγούδι υπέροχα αντιφατικό, καθώς η γλυκιά φωνή του Καλογιάννη δεν συνάδει με τη διαμαρτυρία και η μουσική που αμφιταλαντεύεται μεταξύ χαράς και λύπης επίσης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δραματικά περιγράφονται.

Δίσκος όχι ιδιαίτερα αγαπημένος αλλά και δίσκος που δεν φτιάχτηκε για να ικανοποιήσει το ευρύ κοινό, το Νύχτα Θανάτου/Μιλώ ακούγεται κάπως επιπόλαιο. Βαριές φράσεις του Ελευθερίου όπως «θα σου τρυπάω το κεφάλι με καρφιά» έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, το ίδιο και οι ιδιαίτερες ερμηνείες του Καλογιάννη, όμως οι καταθέσεις του Θεοδωράκη είναι απλά αξιοπρεπείς.

1. Ο Ποιητής
2. Ο Μαύρος Καβαλλάρης
3. Στου Πικραμένου Την Αυλή
4. Όσους Δεν Πήρε Η Μοναξιά
5. Ευαγγελία Πίσσα
6. Τώρα Κρύψε Τ' Όνομά Σου
7. Την Τέταρτη Βραδυά
8. Γενέθλια
9. Έχεις Μάτια Το Φεγγάρι
10. Κλάψε Στα Γόνατά Μου Την Ντροπή Σου
11. Μιλώ

LOGIN