ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Αόρατος Άνθρωπος
Χρονολογία: 2011
Εταιρεία: INNER-EAR

Φοίβος Δεληβοριάς
Ο Αόρατος Άνθρωπος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από το πολύχρωμο τοπίο του Έξω στο γκρίζο του Αόρατου, η διαφορά των εξωφύλλων αντικατοπτρίζει και το διαφορετικό περιεχόμενο. Ο Αόρατος Άνθρωπος είναι ένας δίσκος εσωστρεφής, με αίσθηση περάσματος στην επόμενη πίστα και -το κυριότερο- αίσθηση καλλιτεχνικής ωρίμανσης.

Με δύο μονάχα μουσικούς και χωρίς τον επί χρόνια σταθερό συνεργάτη Θύμο Παπαδόπουλο σε ρόλο παραγωγού (στη θέση του ο Γιάννης Πετρόλιας), ο Φοίβος Δεληβοριάς εμβαθύνει στον ήχο του όσο ποτέ πριν. Μεταβαίνει από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία σε μια ανεξάρτητη, δεν καίγεται πια να γράψει πρωτότυπα τραγούδια, δεν κάνει χιούμορ, αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα ή οδούς, κλείνεται στο δωμάτιό του και ακούει τα βουητά. Κομμάτια όπως η «Άλλη καρδιά» και το «Μηδέν εισερχόμενα» παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον ως ηχητικές δηλώσεις - η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο σε δίσκο του Δεληβοριά. Για πρώτη φορά επίσης, τα τραγούδια ακολουθούν ένα, χαλαρό έστω, concept: Την ερωτική απώλεια.

Το πρόβλημα είναι πως ο Αόρατος Άνθρωπος δεν περιλαμβάνει κανένα πραγματικά σημαντικό/εμβληματικό τραγούδι. Ως εκ τούτου, στερείται δυναμικής. Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιχειρεί και ως ένα βαθμό πετυχαίνει, με τόλμη και γοητεία, ένα άνοιγμα στο άγνωστο που σταδιακά κέρδισε την εκτίμηση ενός πιο ανήσυχου/απαιτητικού κοινού. 

 1. Bolero
 2. Θα'θελα Να' Μουνα Εκεί
 3. Η Άλλη Καρδιά
 4. Ωροσκόπιο
 5. Αμφιβολία
 6. Το Σκοτάδι Tων Δύο
 7. Χωρίς
 8. Μηδέν Εισερχόμενα
 9. Το Αποκηρυγμένο
 10. Το Φεγγάρι Αυτό
 11. Το Καταφύγιο

LOGIN