ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Χρονοποιός
Χρονολογία: 1999
Εταιρεία: MERCURY

Διονύσης Σαββόπουλος
Ο Χρονοποιός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Περίπου όπως είχε συμβεί και στο Κούρεμα για άλλους λόγους, ο Χρονοποιός είναι ένας δίσκος που αδικήθηκε λόγω του επικαιρικού του χαρακτήρα. Λειτουργώντας σαν χρονογράφος περισσότερο, ο Σαββόπουλος καταθέτει μεταξύ άλλων ένα τραγούδι για το μιλένιουμ (που γίνεται αμέσως επιτυχία και ξεχνιέται το ίδιο γρήγορα), ένα για τον Οτσαλάν, ένα για τους σεισμόπλεικτους, ένα για τον Πλανητάρχη και ένα τους Ολυμπιονίκες μας. Όλα αυτά, αποσπούν κάπως τον ακροατή από τα πραγματικά καλά κομμάτια του δίσκου, όπως το «Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου», το «Σου μιλώ και κοκκινίζεις» (που χρειάστηκε να τραγουδηθεί πολλά χρόνια μετά από τον Χαρούλη για να γίνει γνωστό) και βέβαια το «Φως στις 10 π.μ.», που είναι το τελευταίο αριστούργημα του Σαββόπουλου.

Μεγάλο ατού του Χρονοποιού είναι ο ήχος του. Βασισμένος αποκλειστικά σε ακουστικά όργανα, αποτελεί υπόδειγμα παραγωγής και ενορχήστρωσης, που ανεβάζει τα κομμάτια σε άλλο επίπεδο. Όχι ότι οι συνθέσεις δεν είναι δυνατές από μόνες τους: Aν η στιχουργική δεινότητα του Σαββόπουλου σε κάποια σημεία δείχνει να έχει χάσει το μαγικό της ραβδάκι και να γερνάει («Τα χρυσά παιδιά του Γκάλη», «Η μοναξιά της Αμερικής», «Ποιος φτιάχνει τ’ ανέκδοτα;»), οι συνθέσεις του παραμένουν σε γνώριμα ύψη. Το άλμπουμ έχει επίσης ένα ενδιαφέρον concept: Καθώς προχωρούν τα κομμάτια, ένα ολόκληρο έτος κάνει τον κύκλο του.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, ο αρκετά διαφημισμένος Χρονοποιός έμοιαζε με τεύχος περιοδικού που έχει παλιώσει. Κάθε επιστροφή σε αυτόν πάντως αναδεικνύει αρετές, θυμίζοντας πως ο Σαββόπουλος σταμάτησε να γράφει τραγούδια πρώτου τον εγκαταλείψει εντελώς η μούσα του.

1. Χριστούγεννα Πάντα Τσακωνόμαστε
2. Με Το Κραγιόν Σ’ Ένα Χαρτάκι
3. Το Τσακάλι
4. Πλάι Στο Αρνάκι
5. Αηδόνι Στην Κερασιά
6. Η Μοναξιά Της Αμερικής
7. Σου Μιλώ Και Κοκκινίζεις
8. Το Φως Στις 10 π.μ.
9. Τα Χρυσά Παιδιά Του Γκάλη
10. Σωστικά Συνεργεία
11. Ποιος Φτιάχνει Τα Ανέκδοτα
12. Πρώτη Του Δύο Χιλιάδες

LOGIN