ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου
Χρονολογία: 2016
Εταιρεία: MINOS

Ποίηση Κωστή Παλαμά

Μουσική: Λουκάς Θάνος.

Γιάννης Χαρούλης
Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, ο οποίος έπειτα από το άλμπουμ Σάλπισμα που έκανε το 1978 με τον Νίκο Ξυλούρη έζησε και δημιούργησε στο εξωτερικό, επιστρέφει στα ελληνικά μουσικά πράγματα, γράφοντας έναν δίσκο για τον πολυσυζητημένο «διάδοχο» του Αρχάγγελου της Κρήτης.

Ο Θάνος φέρνει σε πέρας μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας εδώ: από τη μια στήνει όλον τον δίσκο γύρω από την ταυτότητα που έχει προηγουμένως οικοδομήσει ο Γιάννης Χαρούλης, από την άλλη υπηρετεί με συνέπεια και φροντίδα κείμενα του Κωστή Παλαμά (τα περισσότερα προερχόμενα από την ομότιτλη του άλμπουμ ποιητική σύνθεση). Όλα αυτά οδηγούν σε ένα άλμπουμ που πατάει γερά στο νεοπαραδοσιακό και «έντεχνο» στιλ, χωρίς να επιχειρεί ποτέ να ανατρέψει αυτόν τον κόσμο.

Η υφολογική και θεματολογική συνοχή δεν έρχεται, όμως, χωρίς κάποια πλην. Ο σκονισμένος κόσμος του Παλαμά, για παράδειγμα, δεν μπαίνει ποτέ σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να εκκινήσει συζητήσεις επαναφοράς του στο σήμερα. Επίσης, κάποιες φορές οι μελωδικές γραμμές, στην προσπάθειά τους ίσως να μην κλέψουν την παράσταση από τις λέξεις, απομένουν κομματάκι πεζές. Απουσιάζουν, τέλος, τραγούδια που να μπορούν να ξεχωρίσουν με ευκολία. Κι αν η αναζήτηση μιας «επιτυχίας» δεν μοιάζει να αποτελεί στόχο της δουλειάς, κάποιες νησίδες αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος στη ροή της ακρόασης θα ήταν σίγουρα χρήσιμες.

Οι ερμηνείες του Χαρούλη είναι, πάντως, μαεστρικές συνολικά. Είναι σχεδόν χειροπιαστή η ψυχική του συγγένεια με όσα καλείται να ερμηνεύσει, και αποστομωτική η κυριαρχία του επί των εκφραστικών τρόπων του. Μπορεί να μην προσθέτει με τον εν λόγω δίσκο κάποιο έργο-πρόταση στη δισκογραφία του, μπορεί επίσης να τροφοδοτεί και πάλι την ενοχλητική συζήτηση περί Ξυλούρη, όμως αποδεικνύει ότι τον ενδιαφέρουν και πράγματα πιο «δύσκολα», που δεν θα συντονίσουν με ευκολία τις ορδές των ακολούθων που πλημμυρίζουν τα στάδια για χάρη του.

 1. Από Μια Πατρίδα Εγώ Είμαι
 2. Αγάπη
 3. Το Σπίτι Που Γεννήθηκα
 4. Δόξα Στις Πατρίδες
 5. Κοσμοπλάστρα Μουσική
 6. Ταξιδευτής
 7. Το Παραμύθι Του Αδάκρυτου
 8. Ο Διγενής Κι Ο Χάροντας
 9. Χτύπα Δοξάρι
 10. Ω Νυχτέρια Ω Πανηγύρια
 11. Το Τίποτε
 12. Ο Απαρνητής

LOGIN