ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Ο Δρόμος, Ο Χρόνος Κι Ο Πόνος
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: POLYGRAM

Μουσική – στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ο Δρόμος, Ο Χρόνος Κι Ο Πόνος
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο τρίτο του άλμπουμ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει στροφή, συστηνόμενος πλέον ως τραγουδοποιός, μέσα από υλικό που έγραφε ήδη προτού βγει στη δισκογραφία ως ερμηνευτής.

Οι «συστάσεις» φανερώνουν έναν νεαρό δημιουργό που ταυτίζεται με τους σκοτεινούς ποιητές (“Edgar Allan Poe”), παρακολουθεί το εναλλακτικό ροκ της εποχής του («Έχω Μια Λέξη») και είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την παρακαταθήκη του Χατζιδάκι και των άλλων μεγάλων μορφών του ελληνικού τραγουδιού («Στο Τέλος Του Μάη», «Μισό Φεγγάρι», «Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται»). Συμβαδίζοντας με την ηλικία του, ο καλλιτέχνης έχει τις συνήθεις μετεφηβικές ανησυχίες: η αναζήτηση του έρωτα και της συντροφικότητας, η ανακάλυψη του εαυτού και το όνειρο ως καταφύγιο από τη σκληρότητα του κόσμου είναι τα θέματα που τον απασχολούν. Οι φράσεις «είμαι παράξενο παιδί, σκοτεινό» και «στο όνειρο μόνο ζω» (από το «Βυθός»), συνθέτουν μια ιδιαίτερα ακριβή περιγραφή του ίδιου του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και όσων του μοιάζουν.

Τα 13 αυτά τραγούδια είναι μάρτυρες ενός πολύπλευρου ταλέντου, που βάζει σε αρμόζουσες τροχιές προσεγμένους στίχους και αξιομνημόνευτες μελωδίες, αναλαμβάνει και τις ενορχηστρώσεις, και, ως καλός ηθοποιός, αλλάζει πρόσωπα με ευκολία. Σε αρκετές στιγμές, ομολογουμένως, ο Ιωαννίδης φαίνεται να φοράει ρούχα δανεικά και συνολικά ο δίσκος αποκαλύπτει έναν διχασμό του, ανάμεσα στη γλώσσα των ηρώων του και μια άλλη, πιο σύγχρονη και πιο δική του. Είναι στη δεύτερη περίπτωση που πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως στο έξοχο «Καθρέφτης». Ο δίσκος αποδυναμώνεται επίσης λόγω της περίεργης (δεδομένων των προηγούμενων επιδόσεων) επιλογής του να τραγουδά με έναν βλοσυρό, στομφώδη και υπερβολικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, το Ο Δρόμος, Ο Χρόνος Και Ο Πόνος είναι το άλμπουμ που βάζει με φόρα τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στον χάρτη των εν Ελλάδι τραγουδοποιών. Περιέχει εντός του, είτε σε πλήρη είτε σε σπερματική μορφή, όλες τις κατευθύνσεις που έμελλε να ακολουθήσει ο ίδιος στα επόμενα χρόνια.

 1. Edgar Allan Poe
 2. Στο Τέλος Του Μάη
 3. Καθρέφτης
 4. Μισό Φεγγάρι
 5. Έχω Μια Λέξη
 6. Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται
 7. Ο Δρόμος, Ο Χρόνος Και Ο Πόνος
 8. Βυθός
 9. Σταγόνες
 10. Φως
 11. Σταγόνες Στο Γιαλό
 12. Μαύρη Πεταλούδα
 13. Ησυχία

LOGIN