ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Ελάχιστος Εαυτός
Χρονολογία: 2011
Εταιρεία: INNER EAR/ΕΞΩΣΤΗΣ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ο Ελάχιστος Εαυτός
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αναζητώντας μονίμως την ανανέωση, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου εμπιστεύεται τις ενορχηστρώσεις του 10ου στούντιο δίσκου του στον βιολιστή Φώτη Σιώτα, για πολλά χρόνια συνεργάτη του σε ηχογραφήσεις και συναυλίες.

Ο Ελάχιστος Εαυτός σχεδόν πετυχαίνει τον στόχο. Οι ενορχηστρώσεις του Σιώτα καταφέρνουν σε σημαντικό βαθμό να επαναφέρουν την αίσθηση του δημιουργικού παιχνιδιού και του ρίσκου που είχε λείψει σε προηγούμενα άλμπουμ. Τα τραγούδια, επίσης, είναι συνήθως καλοδουλεμένα – ειδικά στον στιχουργικό τομέα ο Παπακωνσταντίνου εντυπωσιάζει – και κινούνται στο εσωστρεφές κλίμα της «σκοτεινής» τριλογίας της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, υπάρχουν εδώ αρκετές στιγμές που ανανεώνουν την πίστη στις ικανότητες του τραγουδοποιού («Loco-Motivo», «Ο Ελάχιστος Εαυτός», «Ποιος Θα Με Θυμάται»), άλλες που υπολείπονται ελαφρώς αυτών («Σαν Παιδί», «Του Έρωτα Και Του Θανάτου», «Φέγγαρος»), αλλά και δύο ξεχωριστές συνθέσεις με τον Ορφέα Περίδη στο ερμηνευτικό τιμόνι («Ανταρκτική», «Ομίχλη»), οι οποίες φέρουν την υποψία του πρωτογενούς μετά από αρκετό καιρό.

Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση του déjà vu δεν αποτινάσσεται εντελώς κατά την ακρόαση του Ελάχιστου Εαυτού. Αν και συγκρινόμενος με τους δύο προηγούμενους του Παπακωνσταντίνου προκύπτει αρκετά πιο ενδιαφέρων ως προς το ηχητικό/ενορχηστρωτικό κομμάτι, συνολικά είναι μόνο οριακά ανώτερός τους.

1. Loco-Motivo
2. Ο Ελάχιστος Εαυτός
3. Ποιος Θα Με Θυμάται (ερμηνεία Φώτης Σιώτας)
4. San Michele
5. Ανταρκτική (ερμηνεία Ορφέας Περίδης)
6. Σαν Παιδί (ερμηνεία Φώτης Σιώτας)
7. Του Έρωτα Και Του Θανάτου (στίχοι αγνώστου)
8. Ομίχλη (ερμηνεία Ορφέας Περίδης)
9. Ερώτηση Κρίσεως
10. Σιμούν
11. Φέγγαρος
12. Τα Τραγούδια Που Έγραψα
13. Μικρή Ιστορία (κρυφό track)

LOGIN