ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
O Eπιβάτης
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Κ. Τριπολίτης

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη.

Λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του έργουμε τη Μαρία Φαραντούρη, ο Επιβάτης κυκλοφόρησε σε μια άλλη βερσιόν από τη Lyra, με ερμηνεύτρια τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τη συμμετοχή του Γιάννη Μπογδάνου (ανιψιού του Γρηγόρη Μπιθικώτση). To 2014, ήρθε μια νέα εκδοχή του έργου από την Cobalt, με ερμηνεύτρια την Φωτεινή Δάρρα.

Μίκης Θεοδωράκης
O Eπιβάτης
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

H είσοδος του Θεοδωράκη στη δεκαετία του 1980 συμπίπτει με ένα σημείο καμπής στη δισκογραφία του, καθώς με τον Επιβάτη καταφέρνει να «εκσυγχρονίσει» τη γλώσσα του, μέσα από το λεξιλόγιο του Κώστα Τριπολίτη. Με αναφορές σε γήπεδα, μάρκες αυτοκινήτων, θαλάμους του ΟΤΕ, αλλά και κάποιες λέξεις βαριές όπως «απόστημα», «ορμόνες» ή «χειρουργεία», ο Τριπολίτης αποδίδει την ψυχολογία του Έλληνα αριστερού με έναν σαφώς πιο μοντέρνο και ροκ τρόπο απ’ ότι οι ποιητές που μελοποίησε ο Θεοδωράκης τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο συνθέτης δεν εμφανίζεται το ίδιο «εκμοντερνισμένος». Το  ιστορικό δίδυμο του μπουζουκιού Καρνέζης/Παπαδόπουλος, που ποζάρει μαζί με τον Θεοδωράκη στο οπισθόφυλλο, χρησιμοποιείται χωρίς φειδώ, ακόμα και σε τραγούδια δυτικού ύφους που θα λειτουργούσαν καλύτερα χωρίς μπουζούκι («’80»). Η δε επιστροφή της διαχρονικά αγαπημένης ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει τον Θεοδωράκη να φανερώσει το καινούργιο του πρόσωπο.

Οι μελωδίες πάντως σε κομμάτια όπως το ομώνυμο ή το «Με σημαία και περίστροφο», σε συνδυασμό με την ανανεωτική παρουσία του στιχουργού, αποδεικνύουν πως ο Θεοδωράκης δεν είναι εκτός εποχής, έστω κι αν κάποιοι προηγούμενοι δίσκοι του γέννησαν υποψίες για το αντίθετο.

 1. Επιβάτης
 2. 80
 3. Με σημαία και περίστροφο
 4. Τώρα (ΟΤΕ)
 5. Απόστημα
 6. Το τραγούδι μου
 7. Όλοι
 8. Κυριακές
 9. Αν
 10. Στη νύχτα δοσμένος
 11. Σαν να μην έζησα ποτέ
 12. Τα σύνορα εδώ

LOGIN