ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
O Εχθρός Λαός
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: I. Kαμπανέλλης

Eρμηνεία: Β. Παπακωνσταντίνου, Τζ. Καρέζη, Μ. Θεοδωράκης, Χορωδία, Χορός.

Μίκης Θεοδωράκης
O Εχθρός Λαός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο Εχθρός Λαός είναι ένας δίσκος που σε ανταμείβει εκεί που δεν το περιμένεις. Έχοντας καταθέσει από κοινού δύο έργα τη δεκαετία του 1960, τη Γειτονιά των Αγγέλων (1963) και κυρίως το Μαουτχάουζεν (1966), Θεοδωράκης και Καμπανέλλης συνεργάζονται εκ νέου στο θεατρικό έργο του τελευταίου Ο Εχθρός Λαός, που ανέβηκε στο θέατρο «Αθήναιον» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Παρ’ ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι εμβατηριακού τύπου τραγούδια όπως το «Αρνιέμαι» και το «Ο αδερφός τον αδερφό» παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα, η αληθινή γοητεία του δίσκου δεν βρίσκεται στη διαχρονικότητα των μηνυμάτων του, αλλά στις απρόσμενες στιγμές του: Το τελετουργικό κλίμα και η παράξενα ήρεμη φωνή του Θεοδωράκη στο «Πέτρουλας», η αστεία gay ερμηνεία του ίδιου στο «Συμβούλιο» με τη τζαζ μπασογραμμή, η γλυκιά μελαγχολία του «Λαχτάρισα μια χώρα», είναι ομολογουμένως ευχάριστες εκπλήξεις. Ακόμη, δίπλα στην ήδη διάσημη Ελληνίδα ηθοποιό Τζένη Καρέζη, ακούμε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που έχει ήδη τη στόφα ενός μεγάλου ερμηνευτή.

Τα περισσότερα τραγούδια πάντως δεν εντυπωσιάζουν, ενώ από τη μέση και μετά τα τέσσερα χορικά μεγάλης διάρκειας κουράζουν τον ακροατή, με τις αναφορές στα γεγονότα της Αποστασίας του ’64 να περιχαρακώνουν το έργο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Συνολικά λοιπόν έχουμε έναν αδύναμο δίσκο για το συνθέτη Θεοδωράκη, που όμως κερδίζει πόντους από τους ερμηνευτές και τις εκπλήξεις του.

 1. Αρνιέμαι
 2. Ο αδερφός τον αδερφό
 3. Πέτρουλας
 4. Λαχτάρισα μια χώρα
 5. Του χωρισμού
 6. Το συμβούλιο
 7. Ο εχθρός λαός
 8. Αρνιέμαι
 9. Α’ Χορικό
 10. Β’ Χορικό
 11. Γ’ Χορικό
 12. Δ’ Χορικό

LOGIN