ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Ήλιος Και Ο Χρόνος
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Μ. Θεοδωράκης

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Α. Καλογιάννης, Μ. Δημητριάδη, Π. Πανδής, G. Wilson.

O δίσκος κυκλοφόρησε και με μαύρο εξώφυλλο που έδειχνε το πρόσωπο του συνθέτη, ενώ το 1991 εκδόθηκε ξανά από την Polydor, χωρίς την προσθήκη του Επιφάνεια Αβέρωφ.

Μίκης Θεοδωράκης
Ο Ήλιος Και Ο Χρόνος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αμέσως μετά τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 1967, στην απομόνωση, ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει απανωτά 32 ποιήματα (παρ’ ότι δεν είναι ποιητής) και μελοποιεί περίπου τα μισά. Όντας σε κατάσταση παροξυσμού, εν αναμονή βασανιστηρίων και πιθανής εκτέλεσης, οδηγείται σε σουρεαλιστικές, ονειρικές εικόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Μέσα στους παραδείσιους κήπους», όπου βλέπει μεταξύ άλλων αγγέλους με τζετ, γιασεμιά, κόκκινες σαύρες και ουράνιες πόρνες…

Ηχογραφημένο ζωντανά στο Παρίσι το 1970, το Ο Ήλιος Και Ο Χρόνος αιχμαλωτίζει την ένταση των όσων ζούσε η Ελλάδα, μέσα σε παραζάλη, με εξαιρετικά ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο, συνδυασμένα με λαϊκή ορχήστρα. Το χορωδιακό «Ο χρόνος διαλύεται» θα μπορούσε να είναι η ελληνική συμμετοχή στο Woodstock, το ρυθμικό «Όταν σταματήσει ο χρόνος» αποτυπώνει την απομόνωση της φυλακής, το «Επάνω στο ξερό χρώμα της καρδιάς μου» έχει όμορφη μελωδία, ενώ το «Ποτέ, ποτέ, ποτέ» ξεχωρίζει όντας το μόνο κομμάτι του δίσκου που τραγουδιέται εύκολα. Η τέταρτη πλευρά του διπλού δίσκου, περιλαμβάνει επίσης το έργο Επιφάνεια Αβέρωφ, ένα βατό και σχετικά απλό στη δομή του τραγούδι-ποταμός που ο συνθέτης μελοποίησε στις φυλακές Αβέρωφ.

Είναι γεγονός ότι η πειραματική διάθεση του Θεοδωράκη δεν συνδυάζεται πάντα με υψηλού επιπέδου συνθέσεις. Επιπλέον, η φωνή του Georges Wilson που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα τραγούδια (αλλά πολλές φορές και πάνω σε αυτά) για να μεταφράσει με στόμφο στα γαλλικά, προκύπτει εκνευριστική. Έργο δύσκολο να ταξινομηθεί και να αποτιμηθεί, το Ο Ήλιος Και Ο Χρόνος είναι η ροκ κατάθεση ενός λαϊκού συνθέτη στα πρόθυρα της παράνοιας, η οποία προκαλεί στον ακροατή ισόποσες δόσεις ενθουσιασμού και σύγχυσης.

(Δεν υπάρχει tracklist)

LOGIN