ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί...
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: HARVEST/EMI

Μουσική: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Λ. Πλιάτσικας

Στίχοι: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Λ. Πλιάτσικας.

Πυξ Λαξ
Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί...
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μη έχοντας κάνει την αναμενόμενη επιτυχία, οι Πυξ Λαξ ηχογραφούν το τρίτο τους άλμπουμ με την πλάτη στον τοίχο, αφού ο Μάνος Ξυδούς (επίσημο μέλος του γκρουπ πλέον) πείθει τον Μάκη Μάτσα, διευθυντή της Minos-EMI, να τους δώσει μια τελευταία ευκαιρία.

Στο Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί… τα μέλη του συγκροτήματος προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο βάρκες: από τη μία γράφουν κάποια τραγούδια στο ύφος των προηγούμενων προσπαθειών τους («Το Αργά Για Μας Είναι Νωρίς», «Κόκκινος Στίβος», «Θα Σε Βαρεθώ») κι από την άλλη επιχειρούν να κινηθούν στην επικράτεια του «μεικτού» ύφους του Νίκου Παπάζογλου. Έτσι, βάζουν τις ηλεκτρικές κιθάρες, το ακορντεόν και το συνθεσάιζερ να παίξουν λαϊκότροπες μελωδίες στους ρυθμούς που κρατάει το τουμπελέκι.

Σε τραγούδια όπως τα «Γιατί;» και «Χάθηκες Αλήτισσα» (όχι όμως και στο αδέξιο «Ζεϊμπέκικο Της Αθήνας») το γκρουπ ανακαλύπτει μια φόρμουλα που αποδίδει άμεσα καρπούς, ενώ συνεργαζόμενο με τον Βασίλη Καρρά στο «Άστην Να Λέει», πετυχαίνει, εκτός από μια μεγάλη επιτυχία (και ένα δικαιωμένο από τον χρόνο τραγούδι), να συζητηθεί από το πανελλήνιο. Ο Μπάμπης Στόκας μοιάζει σαν από πάντα έτοιμος για τα λαϊκά τσακίσματα που απαιτούνται στον νέο του ρόλο, την ίδια στιγμή που η αδέξια οργανοπαιξία (λόγω του χαμηλού μπάτζετ επιστρατεύθηκαν κυρίως ερασιτέχνες μουσικοί) όχι μόνο δεν αφαιρεί από το αποτέλεσμα, αλλά αποδεικνύεται και επιδραστική!

Τούτος ο κομβικός δίσκος βρίσκει τους Πυξ Λαξ στη στιγμή που απομακρύνονται από την ποπ πλευρά τους, παίρνοντας ρίσκα και ακολουθώντας δυνατότητες για τις οποίες μόνο καλά κρυμένες νύξεις είχαν υπάρξει στις προηγούμενες δουλειές τους.

  1. Γιατί;
  2. Άστην Να Λέει (ερμηνεία Βασίλης Καρράς)
  3. Σ' Αγαπάω
  4. Η Εικόνα Του Χειμώνα
  5. Το Αργά Για Μας Είναι Νωρίς
  6. Για Μια Ματιά
  7. Χάθηκες Αλήτισσα
  8. Το Ζεϊμπέκικο Της Αθήνας
  9. Κόκκινος Στίβος
  10. Θα Σε Βαρεθώ

LOGIN