ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

0
ratenow
Ο Κήπος Είναι Ανθηρός
Χρονολογία: 2019
Εταιρεία: PANIK OXYGEN

Monika
Ο Κήπος Είναι Ανθηρός
Της Μαρίνας Οικονόμου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά από πολλές αλλαγές στην προσωπική της ζωή (μετακόμιση στο Λος Άντζελες, γάμος, μητρότητα) η Monika παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο και δισκογραφικά, με το πρώτο της ελληνόφωνο άλμπουμ. Στο Ο Κήπος Είναι Ανθηρός απομακρύνεται αισθητά από τον ποπ εαυτό της, όπως επίσης και από την όποια κουβέντα είχε ανοίξει με τους πιο ανήσυχους μουσικόφιλους.

Οι εισαγωγικές «Ιστορίες» σε βάζουν στο κατανυκτικό κλίμα του δίσκου, δημιουργώντας υποψίες ότι η δημιουργός έπαθε Σταμάτη Σπανουδάκη. Λίγο παρακάτω, η «Στάλα» μοιράζει αμήχανα χαμόγελα, όμως δεν παύει να είναι ένα πολύ καλό, ακομπλεξάριστα ελαφρύ τραγούδι. Αντίθετα, το «Αίμα μου» που ακολουθεί σε ζεϊμπέκικο ρυθμό, αποτελεί ένα αποτυχημένο πείραμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, ανάμεσα σε καλά και λιγότερο καλά τραγούδια, η Μonika δε συνδέεται με το σήμερα της Ελλάδας αλλά με την αναβίωση του μελό αισθηματισμού των 60’s. Φράσεις όπως «σε τάισα ροδόσταμο» και θεοδωρακικές ασκήσεις ύφους («Ξημερώνει»), μυρίζουν επιτήδευση και άθελά τους καταφεύγουν σε μια τουριστική προβολή της ελληνικότητας. Παρ’ ολ’ αυτά, η ενορχήστρωση και η παραγωγή κινούνται σε υψηλά επίπεδα – και εκεί είναι που ο ακροατής βρίσκει τελικά την υψηλή αισθητική που το υλικό υπαινίσσεται. 

Με μόλις εφτά τραγούδια, εκ των οποίων τα τρία δεν είναι ακριβώς φρέσκα (και άρα δεν επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη σε όσους παρακολουθούν διαχρονικά τη δημιουργό), το Ο Κήπος Είναι Ανθηρός προκύπτει αμήχανο και ανολοκλήρωτο. Η συνθέτρια Monika μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εδώ, δίνοντας τη θέση της σε μια μοντέρνα Μελίνα Μερκούρη, που όμως του χρόνου μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο.

1. Ιστορίες (στίχοι Στ. Ξενίδης)
2. Ξημερώνει (στίχοι Αγγ. Πάνου, Μonika)
3. Στάλα
4. Αίμα Μου
5. Σε Ποιον Έρωτα Ζω;
6. Αγύριστο Κεφάλι (στίχοι Απ. Δοξιάδης)
7. Τυχερό Αστέρι (μουσική-στίχοι Κ. Βήτα)

LOGIN