ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ο Μ' Αγαπάς Κι Η Σ'Αγαπώ
Χρονολογία: 1989
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ο Μ' Αγαπάς Κι Η Σ'Αγαπώ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένας από τους επίσημους λόγους διάλυσης των Τερμιτών το 1988, ήταν ότι η ροκ μουσική δεν προβαλλόταν αρκούντως στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας ως σόλο καλλιτέχνης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήξερε πως αν ήθελε να πουλήσει δίσκους και να βρει κοινό, έπρεπε να κινηθεί σε πιο φιλικούς για τα ραδιόφωνα και το ευρύ κοινό δρόμους.

Στο Ο Μ’ αγαπάς κι η Σ’ αγαπώ λοιπόν βάζει το ροκ παρελθόν του σε δεύτερη μοίρα και υπακούει σε μια MOR (middle of the road) λογική, η οποία καθορίζεται εξαρχής από το συμπαθητικό, ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Οι στίχοι του Μιχάλη Μαρματάκη καταπιάνονται κυρίως με τη μικροαστική ζωή (πολυθρόνες, μπουρδέλα, όνειρα), συχνά με διάθεση σατιρική, χωρίς όμως να λένε κάτι στ’ αλήθεια σημαντικό. Όσο για τον Mαχαιρίτσα, δεν είναι ακόμα συνθέτης αξιώσεων. Μπορεί να φτιάξει ένα καλό αρμονικά ρεφρέν όπως αυτό στην «Κραυγή της νύχτας», ή ένα τρυφερό μελωδικό κομμάτι όπως το «Βελούδο κι ατσάλι», κυρίως όμως καταφεύγει σε μουσικές χωρίς ρίσκο, που κανέναν δεν ενοχλούν αλλά και κανέναν δεν συναρπάζουν.

Με το γρέζι της βραχνάδας του, πάντως, ο Μαχαιρίτσας του 1989 είναι ένας ικανός και αναγνωρίσιμος τραγουδιστής. Περισσότερο από τo ίδιο το υλικό (στο οποίο ο ίδιος δεν θα επέστρεφε ποτέ σε μεταγενέστερες συναυλίες του), ξεχωρίζει ο «κουρασμένος» και χωρίς στόμφο τρόπος ερμηνείας του, σε έναν κατά τα άλλα flat δίσκο.

 1. Ο Μ’ Αγαπάς Κι Η Σ’ Αγαπώ
 2. Κάψε Με
 3. Κραυγή Της Νύχτας
 4. Οι Πολυθρόνες
 5. Σιδερένιος Δρόμος
 6. Πειρατές
 7. Λιλίκα Η Φημισμένη
 8. Βελούδο Κι Ατσάλι
 9. Ευτυχία Με Κιμά
 10. Για Την Αγάπη Της Βροχής
 11. Το Σαγαπάκι

LOGIN