ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Σάλιαγκας
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000005

Στίχοι-Ερμηνεία: Νικόλας Άσιμος.

Νικόλας Άσιμος
Ο Σάλιαγκας
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1985 ο Άσιμος έχει το υλικό για να σκαρώσει άλλη μια τριπλή παράνομη κασέτα. Αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι κάπως καλύτερες κι έχει την ευκαιρία να ηχογραφήσει σε πιο οργανωμένο χώρο και με καλύτερα μέσα (έχουν περάσει ήδη 7 χρόνια από τις προηγούμενες ηχογραφήσεις).

Για τον Σάλιαγκα, επιλέγονται 12 κομμάτια από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο “DIVA”. Για άλλη μια φορά ο Άσιμος δεν περιορίζεται σε ένα είδος τραγουδιού, με την κασέτα να περιέχει κυρίως μπλουζ («Καμιά φορά», «Καυσαεριώδεις θυμιάσεις») και λαϊκότροπα τραγούδια («Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα», «Δεν αποκαρδιώθηκα»), ενώ απομακρύνεται πλέον αισθητά από την πρόζα. Οι ενορχηστρώσεις είναι πολύ πιο προσεγμένες και χρησιμοποιούν περισσότερα όργανα για την απόδοση του ύφους των κομματιών: Ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, φλάουτο, σαξόφωνο, βιολί, κλαρίνο, μέχρι και συνθεσάιζερ και ηλεκτρονικά εφέ (σε λιγότερα σημεία), ενώ και οι οργανοπαίκτες είναι πολύ καλύτεροι εκτελεστικά. Η ηχογράφηση βρίσκεται σε σαφώς καλύτερο επίπεδο: περιορίζει λιγότερο την απόδοση των ήχων, επιτρέπει την ευχάριστη ακρόαση των κομματιών και διατηρεί τον «χειροποίητο» χαρακτήρα του υλικού.

Οι στίχοι διατηρούν το υψηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει τον Άσιμο. Όσο ιδιαίτεροι ή «αντιποιητικοί» κι αν είναι σε μερικά σημεία, υποστηρίζονται στο ακέραιο από τις εκτελέσεις των κομματιών και την ερμηνεία του δημιουργού τους. Το κύριο θέμα είναι και πάλι ο μοναχικός αγωνιστής («Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα», «Δεν αποκαρδιώθηκα», «Μπλουζ Μπουζ», «Λάντζα γιόγκα»), ενώ δεν λείπουν και στιγμές πιο ερωτικές («Ο Σάλιαγκας», «Μου βγήκες στο μπαλκόνι»), δοσμένες με τον δικό του, πάντα ιδιαίτερο τρόπο.

 1. Καυσαεριώδεις Θυμιάσεις
 2. Χάνι Μπάνι
 3. Λάντζα Γιόγκα
 4. Στην Πιο Σκληρή Σου Φάμπρικα
 5. Δεν Aποκαρδιώθηκα
 6. Ο Σάλιαγκας
 7. Καμιά Φορά
 8. Δε Μου 'χει Μείνει Φωνή
 9. Μπλουζ Μπουζ
 10. Μου Βγήκες Στο Μπαλκόνι
 11. Παξιμαδάκι
 12. Όλα Τα 'Χαμε

LOGIN