ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Σαμάνος
Χρονολογία: 2008
Εταιρεία: LYRA

Ερμηνεία: Διονύσης Σαββόπουλος.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ο Σαμάνος
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 2008 η αλληλοεκτίμηση μεταξύ Θανάση Παπακωνσταντίνου και Διονύση Σαββόπουλου έχει γίνει φανερή από εκατέρωθεν δηλώσεις σε συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις. Η ανακοίνωση της σύμπραξής τους ακούγεται αναμενόμενη, «απίστευτη» ή απογοητευτική, ανάλογα με τη θέση του δέκτη.

Έστω κι αν αποτυγχάνει να ταρακουνήσει τα πράγματα, ο Σαμάνος είναι ένας δίσκος που δικαιώνει τη συνεργασία. Ο Παπακωνσταντίνου βρίσκει στη φωνή του Σαββόπουλου έναν ψυχωμένο ερμηνευτή και ανοίγεται σε ένα διαφορετικό κοινό, ενώ ο τελευταίος, έχοντας σταματήσει από καιρό να γράφει τραγούδια, επανέρχεται στην επικαιρότητα, ερμηνεύοντας για πρώτη φορά έναν ολόκληρο δίσκο άλλου δημιουργού. Από την άλλη, η ανάμειξη του Σαββόπουλου στην παραγωγή, στερεί δυναμική από το όλο άκουσμα, καθώς παρατηρείται εδώ μια ελαφρώς παρωχυμένη αισθητική και μια ατολμία σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του Παπακωνσταντίνου, παρότι η μουσικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι δύο διασκευές στα γνωστά από τη Βροχή Από Κάτω «Ορυχεία» και «Sara» δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα πρωτότυπα, τα πράγματα, όμως, είναι πολύ καλύτερα στο νέο υλικό: τραγούδια όπως τα «Ασπρομόντε», «Αυτό», «Ζεϊμπέκικο Της Κυριακής» και «Το Κάλεσμα» αποτελούν πολύ δυνατά χαρτιά και ταιριάζουν πολύ στον Σαββόπουλο, ενώ εξίσου αξιόλογα είναι τα «Ο Φορτίνο Σαμάνο» και «Ραμόν» -με το επιπλέον ενδιαφέρον ότι πρόκειται για ύμνους σε λατινοαμερικάνους επαναστάτες που ακούγονται από τα χείλη ενός αρκετά συντηρητικοποιημένου πια εξηνταπεντάρη.

Συμπερασματικά, ένα «απλώς» όμορφο άλμπουμ είναι ο Σαμάνος, καθώς βρίσκει τον Θανάση Παπακωνσταντίνου σε συνθετική φόρμα, αλλά σε στασιμότητα ως προς τη διαχείρηση και ανανέωση των εκφραστικών μέσων του.

1. Ασπρομόντε
2. Αυτό
3. Ο Φορτίνο Σαμάνο (συμμετέχει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
4. Ζεϊμπέκικο Της Κυριακής
5. Ορυχεία
6. Ramon
7. Σαν Αστραπή (ερμηνεία Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
8. Sara
9. Το Κάλεσμα
10. Ο Μεθυστής (ερμηνεία Γ. Χαρούλης, Θ. Παπακωνσταντίνου)
11. Attinse
12. Όλα Τα Πρωινά

LOGIN