ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Ο Σταθμός
Χρονολογία: 1968
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Eρμηνεία: Γ. Καλατζής, Γ. Νταλάρας, Λ. Διαμάντη, Δ. Ευσταθίου.

Μάνος Λοΐζος
Ο Σταθμός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο πρώτο του LP, ο Μάνος Λοΐζος δεν έφτιαξε έναν «κύκλο τραγουδιών» με ενιαίο κόνσεπτ. Ο Σταθμός απαρτιζόταν από σκόρπιες μελωδίες, που είχαν γραφτεί σε διαφορετικές εποχές, ενίοτε με διαφορετικούς στίχους. Τη χρονιά κυκλοφορίας του δίσκου μάλιστα, ο Λοΐζος είχε ήδη συνθέσει εξαιρετικά τραγούδια που κόπηκαν από τη λογοκρισία, στα οποία διαφαινόταν εντονότερα ένα προσωπικό ύφος («Ο δρόμος», «Ο στρατιώτης», Τα Νέγρικα).

Οι μουσικές του Σταθμού βαδίζουν σε αμιγώς λαϊκούς δρόμους, βρίσκοντας έτσι ένα καλό ταίριασμα με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Πέρα από τραγούδια όπως το «Δελφίνι-δελφινάκι» ή το «Η δουλειά κάνει τους άντρες», που έκαναν τον Λοΐζο γνωστό και άντεξαν στο χρόνο, οι κύριες αρετές του δίσκου εντοπίζονται στην άψογη ενορχήστρωση και τη φροντίδα στην ηχογράφηση, με χαρακτηριστική την πτώση της έντασης της μουσικής στα κουπλέ και την άνοδο στα ρεφρέν, ιδίως στο «Παλιό ρολόι», το αριστούργημα του δίσκου.

Ο Σταθμός εγκαινίασε την ετικέτα “Minos” και σηματοδότησε την πρώτη συμμετοχή του 19χρονου τότε Γιώργου Νταλάρα σε μεγάλο δίσκο. Ακόμα πιο σημαντικό, παρουσίασε έναν συνθέτη με μελωδικό χάρισμα, έμφαση στη λεπτομέρεια και αυτοπεποίθηση – η οποία άλλωστε φαίνεται από την επιλογή του τίτλου αλλά και του εξωφύλλου.

1. Δελφίνι-Δελφινάκι
2. Το Παλιό Ρολόι
3. Ο Σταθμός (Ορχήστρα)
4. Όποιος Δει Το Παλληκάρι
5. Ήτανε Οκτώ-Εννιά
6. Φινάλε Πρώτου Μέρους (Ορχήστρα)
7. Το Μελαχροινάκι
8. Η Δουλειά Κάνει Τους Άντρες
9. Σ' Αποθύμησα (Ορχήστρα)
10. Πίσω Από Την Πόρτα
11. Επιστροφή (Ορχήστρα)
12. Φινάλε Δεύτερου Μέρους (Ορχήστρα)

LOGIN