ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ο Θίασος
Χρονολογία: 1992
Εταιρεία: TΡΟΧΟΣ

Soundtrack της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου. 

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ο Θίασος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πολύ περισσότερο από το σάουντρακ μιας ταινίας, η δουλειά του Κηλαηδόνη πάνω στον Θίασο του Αγγελόπουλου είναι το σάουντρακ μιας εποχής. Ο δίσκος κυκλοφόρησε 17 ολόκληρα χρόνια μετά το φιλμ, εξαιτίας ενός παλιού νόμου που απαγόρευε την «αναμόχλευση» των πολιτικών παθών του έθνους (!), αλλά και κάποιων αμφιβολιών του συνθέτη για το αν η μουσική μπορούσε να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την ταινία.

Πράγματι, ο δίσκος απευθύνεται σε εκείνους που έχουν δει το φιλμ. Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά,παράλληλα με το γύρισμα, με αποτέλεσμα ό,τι ακούμε εδώ να παραπέμπει περισσότερο σε ηχητικό ντοκουμέντο παρά σε μουσικό έργο. Με αυτό το δεδομένο, ανάμεσα σε διαλόγους ηθοποιών και θορύβους, υπάρχουν σπουδαίες μουσικές στιγμές, όπως το χαρακτηριστικό για την ταινία «Γιαξεμπόρε» με το ακορντεόν του Ανδρέα Τσεκούρα και τις φωνές, ήτο γεμάτο σπιρτάδα «Το πουλί του Σκόμπι». Μέσα από τραγούδια ελαφρά, ρεμπέτικα, δημοτικά, εμβατήρια, αντάρτικα και swing, ο Κηλαηδόνης φτιάχνει ένα μουσικό παζλ της περιόδου ’39-’52. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, μπαίνει σε ρόλο συνθέτη πέρα από συγκεντρωτή του υλικού, εξυπηρετώντας το όραμα του σκηνοθέτη, χωρίς ίχνος καλλιτεχνικής ματαιοδοξίας και ανάγκης για αυτοπροβολή.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη νεοσύστατη τότε εταιρία Τροχός σε μόλις 2.000 αντίτυπα. Αν ο Θίασος είναι ένα ιστορικό μιούζικαλ, όπως έχει χαρακτηριστεί, οι μουσικές του, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης του, λειτουργούν ως σύμβολα των περιόδων και των καταστάσεων. Αρκεί ο ακροατής να έχει υπ’ όψιν του τις σκηνές του φιλμ από το οποίο αποσπάστηκαν - και βέβαια τα ίδια τα γεγονότα.

LOGIN