ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
O Ξαναπές
Χρονολογία: 1982
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Ν. Άσιμος

Eρμηνεία: Ν. Άσιμος, Β. Παπακωνσταντίνου, Χ. Αλεξίου, Αθηναϊκή Κομπανία.

Νικόλας Άσιμος
O Ξαναπές
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Φωτογραφία με τον Άσιμο να περπατάει πάνω σε ένα κινούμενο αμάξι σε κάποιο στενό των Εξαρχείων. Ένα άγαλμα με το κεφάλι του να λέει «Η μαγική λέξη είναι ΞΑΝΑΠΕΣ (ο) αυτό που δε μπήκε». Και το τρόπαιο από ένα μουντιάλ. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί ο Άσιμος είναι ο Έτσι!

Το 1982, με τη βοήθεια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο Άσιμος ηχογραφεί και κυκλοφορεί από την εταιρεία Minos τον μοναδικό του δίσκο 33 στροφών, την κορυφαία και σίγουρα πιο ολοκληρωμένη του δουλειά. Κινούμενος και πάλι σε μια ευρεία συνθετική γκάμα, πηγαίνει από το ροκ («Κάνε μου μπα», «Σχιζοφρενοβλαβίωση») στις μπαλάντες («Παπάκι», «Βαρέθηκα») περνώντας φυσικά και από πιο λαϊκούς δρόμους («Σεισμός»). Οι στίχοι για άλλη μια φορά κινούνται σε ασυνήθιστα μονοπάτια και φανερώνουν την ικανότητα του «πλην-θέτη» Άσιμου να παίζει με τις λέξεις και τα νοήματα επιτυγχάνοντας καλαίσθητο αποτέλεσμα. Τόσο στις στιγμές που φαίνεται να μην λέει κάτι ουσιαστικό («Κάνε μου μπα»), όσο και σε αυτές που τα λέει όλα («Της επανάστασης», «Σεισμός», «Παπάκι»). Σε αντίθεση με τις κασέτες που προηγήθηκαν, οι ενορχηστρώσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αποδίδοντας πλήρως τη θεατρικότητα και τη σατιρική διάθεση των κομματιών, ενώ η ηχογράφηση είναι στουντιακού επιπέδου. Οι δε ερμηνείες του Παπακωνσταντίνου, της Αλεξίου και της Αθηναϊκής Κομπανίας συμβάλλουν καταλυτικά στο χτίσιμο του ύφους των εκάστοτε κομματιών.

Με το συγκεκριμένο δίσκο ο Άσιμος γίνεται ευρύτερα γνωστός. Η χρήση των κατάλληλων μέσων ηχογράφησης και οι σωστές ερμηνείες αποδίδουν στο ακέραιο το ύφος του, ενώ η ανάμειξη του ίδιου αποτελεί πιστοποιητικό γνησιότητας (οι δυο άλλοι επίσημοι δίσκοι του αποτελούν συλλογές τραγουδιών που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό του). Εξαιρώντας ίσως το ντεμπούτο των Μουσικών Ταξιαρχιών, ο Ξαναπές είναι ο κουρυφαίος σατιρικός δίσκος των 80’s. Μια βραχνή φωνή από το χώρο του περιθωρίου η οποία μπήκε (και εξακολουθεί να μπαίνει μέχρι σήμερα) σε χιλιάδες σπίτια.

  1. Άμα Σε Λέγαν Βάσω
  2. Πιάστηκα Σκοινί Κορδόνι
  3. Βαρέθηκα
  4. Σχιζοφρενοβλαβίωση
  5. Της Επανάστασης
  6. Ένας Απάτσι Στα Pubs
  7. Κάνε Μου Μπα
  8. Το Παπάκι
  9. Θα Το Δείξει Κι Ο Καιρός
  10. Σεισμός

LOGIN