ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Ωφέλιμο Φορτίο
Χρονολογία: 1998
Εταιρεία: FM RECORDS

Μουσική: Στ. Κραουνάκης, Μ. Δέλτα

Ανασύνθεση: Μ. Δέλτα, Κ. Βήτα

Στίχοι: Στ. Κραουνάκης, Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Μανιώτης.

Στέρεο Νόβα
Ωφέλιμο Φορτίο
Tου Βαγγέλη Πούλιου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Οι Στέρεο Νόβα διαλύθηκαν μετά την κυκλοφορία του Βιταμίνα Τεκ –με τις φήμες να κάνουν λόγο για διαφωνίες των δύο επί του καλλιτεχνικού προσανατολισμού του κοινού τους οχήματος. Ξαναμπήκαν όμως στο στούντιο λίγο αργότερα για να γράψουν το Ωφέλιμο Φορτίο, όπου ανασυνθέτουν ορισμένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γράφοντας κι ένα καινούργιο (το «Νόχι»).   

Ο δίσκος, ωστόσο, μοιάζει να στέκεται αμήχανα σε αρκετά ενδιάμεσα. Απ’ τη μία είναι το ζήτημα της μετάφρασης του ύφους του Κραουνάκη σε μια φόρμουλα που θα φέρει την υπογραφή των Στέρεο Νόβα· απ’ την άλλη ο κατακερματισμός της ίδιας της «υπογραφής», η οποία κατά το ήμισυ ρέπει προς το ηλεκτρονικό μοντερνισμό και κατά το άλλο μισό προς μια πιο τραγουδοποιητική μελαγχολία. Ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, με άλλα λόγια, το οποίο επιλύθηκε μόνο εν μέρει.

Πάντως, το τραγούδι «Νόχι» σημείωσε επιτυχία, ενώ ορισμένα άλλα κομμάτια (λ.χ. «Το Σήμα») έκαναν το Ωφέλιμο Φορτίο όντως ωφέλιμο. Σε γενικές γραμμές όμως το σύνολο μοιάζει να έχει προβλήματα συνοχής, ενώ οι τοποθετήσεις του, ακόμα κι αν δεν είναι εντελώς άστοχες, δυσκολεύονται να βρουν την ευθύτητα του παρελθόντος. Λογικά, έτσι, το Ωφέλιμο Φορτίο θεωρείται από αρκετούς η πιο αδύναμη στιγμή των Στέρεο Νόβα.

 

 1. Τα Φιλιά
 2. Δική σου Εικόνα
 3. Το Κόκκινο Μπουφάν
 4. Τι Καλό
 5. Σε Θέλω
 6. Το Σήμα
 7. Νόχι (instrumental)
 8. Νόχι
 9. Το Ξύλινο Ανθρωπάκι
 10. Η Μελαγχολία της Βίας
 11. Μέχρι που Νύχτωσε

LOGIN