ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Οι Ανάσες Των Λύκων
Χρονολογία: 2005
Εταιρεία: ALLTOGETHERNOW

Με το Νίκο Βελιώτη.

Γιάννης Αγγελάκας
Οι Ανάσες Των Λύκων
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ακόμα και για τον πιο ανοιχτόμυαλο φαν των Τρυπών, οι Ανάσες Των Λύκων ήταν σοκ. Στο πρώτο του σύνολο «κανονικών» τραγουδιών μετά τη διάλυση του γκρουπ, προϊόν της νεοσύστατης εταιρίας του Alltogethernow, ο Αγγελάκας βασίζεται εξολοκλήρου στο τσέλο του Νίκου Βελιώτη (μαζί με κάποιο programming). Αυτοπεριορισμένος σε χαμηλές εντάσεις, ο δίσκος σε μεγάλο βαθμό αγνοεί τη μελωδία, ή την αφήνει μόνη, γυμνή και άχαρη.

Μέσα σε αυτά τα κενά όμως γεννιούνται και οι αρετές. Κομμάτια όπως το ομώνυμο ή το «Ο κόσμος μου θυμίζει», πετυχαίνουν το στόχο τους ακριβώς επειδή τραβούν μια ευθεία, μονότονη γραμμή, υπερασπιζόμενα ως το τέλος κάτι το ασυμβίβαστο. Την ίδια στιγμή, στο «Κρίμα να μην είσαι εδώ» και το «Σ’ ένα ανοιξιάτικο λιβάδι», η πόρτα μένει ορθάνοιχτη στο συναίσθημα, αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν συνήθως σε ανάλογα εσωστρεφή καλλιτεχνικά εγχειρήματα.

Ως στιχουργός, ο Αγγελάκας δεν κάνει στ’ αλήθεια κάποιο άλμα μπροστά. Στο «Θα ‘ρθει ο καιρός που θα σπάσω την πόρτα» π.χ., επαναδιατυπώνει νοήματα που είχε εκφράσει και στο «Τρένο» με τις Τρύπες. Εκεί που πράγματι βρίσκει έναν άλλο εαυτό είναι στις ερμηνείες, με μια μπάσα φωνή και μια αξιοπρόσεκτη για τα δεδομένα του ηρεμία, η οποία βέβαια πρωτοέλαμψε λίγα χρόνια πριν, στον «Βραχνό προφήτη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Οι Ανάσες Των Λύκων δίχασαν κοινό και κριτικούς. Το γεγονός και μόνο πάντως ότι ένας ροκ καλλιτέχνης όπως ο Αγγελάκας ενεπλάκη σε κάτι τόσο αβάν-γκαρντ, δήλωνε πολλά για την καλλιτεχνική του στάση και προσωπικότητα, οδηγώντας τελικά σε έναν από τους πιο ρηξικέλευθους δίσκους των 00’s.

1. Κρίμα Να Μην Είσαι Εδώ

2. Οι Ανάσες Των Λύκων

3. Οι Παλιάτσοι

4. Θα 'ρθει Ο Καιρός Που Θα Σπάσω Την Πόρτα

5. Ο Κόσμος Μου Θυμίζει

6. Η Πλημμύρα

7. Σ'Ένα Ανοιξιάτικο Λιβάδι

8. Κάθε Τρελλό Παιδί

9. Ποιός Καίγεται Απόψε

10. Οι Ανάσες Των Λύκων

LOGIN