ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Οι Γειτονιές Του Κόσμου
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Γ. Ρίτσος

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Γ. Θωμόπουλος, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

Μίκης Θεοδωράκης
Οι Γειτονιές Του Κόσμου
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με την αναβίωση των ρεμπέτικων κομπανιών και τη σταδιακή κυριαρχία των τραγουδιστών-σταρ, γίνεται αισθητή μια πτώση της δημοτικότητας του Μίκη Θεοδωράκη. Οι Γειτονιές Του Κόσμου δεν θα μπορούσαν εύκολα να ανατρέψουν την κατάσταση...

Στο τέταρτο έργο του με τον συνθέτη, ο Γιάννης Ρίτσος αποτυπώνει ποιητικά την εποποιία της αντίστασης του λαού της Αθήνας τον αιματοβαμμένο Δεκέμβρη του 1944. Οι στίχοι γράφτηκαν στα 1949, με τον Θεοδωράκη να τους μελοποιεί στα 1978, εμπνεόμενος από την αρχαία τραγωδία, με «κορυφαία» τη Μαρία Φαραντούρη. Μολονότι ποιήματα όπως το «Κι εσύ να λείπεις» διατηρούν μια δύναμη και ο Θεοδωράκης πετυχαίνει να εκφράσει τις διακυμάνσεις από το θρήνο της απώλειας στο πανηγύρι της ελευθερίας, μπαίνοντας στα ράφια των δισκοπωλείων εν έτει 1979, ο δίσκος δεν μπορούσε παρά να αφορά μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα του κοινού. Κι αυτό γιατί οι συνθέσεις δεν επιτρέπουν στη μουσική να αποκτήσει ένα ξέχωρο ενδιαφέρον, με τις αναφορές στη δημοτική παράδοση να αποδεικνύονται άκαρπες, την ώρα που η παρεμβαλόμενη αφήγηση του Γιάννη Ρίτσου κόβει τη ροή του δίσκου.

Ελάχιστα πράγματα έχουν γραφτεί για τις Γειτονιές Του Κόσμου και λίγοι ακροατές βρήκαν σε αυτές έστω και μια μουσική φράση να αγαπήσουν. Ταυτόχρονα, τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφονται και η υπογραφή των δημιουργών, προσδίδουν στο έργο μια ιερότητα.

(Δεν υπάρχει tracklist)

LOGIN