ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Οι Μέρες Του Φωτός
Χρονολογία: 2013
Εταιρεία: SONY

Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ερμηνεία: Νατάσα Μποφίλιου.

Θέμης Καραμουρατίδης
Οι Μέρες Του Φωτός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, αρκετοί δημιουργοί προσπαθούν να αποτυπώσουν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας καινούργιας. Ορισμένοι δε, αισθάνονται και κάποιου είδους «υποχρέωση» να το κάνουν. Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιχειρούν στο διπλό άλμπουμ Οι Μέρες του Φωτός, οι Καραμουρατίδης-Ευαγγελάτος-Μποφίλιου, περιγράφοντας μια γενιά τριαντάρηδων που ωριμάζει μέσα στην κρίση πληγωμένη κι αμήχανη.

Το πρώτο cd είναι και το πιο φιλόδοξο. Την ώρα που η Μποφίλιου διατηρεί την καθαρή άρθρωση και την αυτοπεποίθηση της μεγάλης τραγουδίστριας, η επιρροή από τον ήχο των U2 στο ομώνυμο, κεντρικό κομμάτι που ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα και οι λοιπές ποπ/ροκ ασκήσεις ύφους, αδυνατούν να μετουσιωθούν σε ένα μεστό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ακόμα, στίχοι όπως «κούμπωσέ με αν θες/ τα ‘παμε και χθες/ δεν ενώνονται εύκολα οι ζωές» ή «που ‘ναι τα κλειδιά/ δε σου λέω γεια/ όταν φεύγεις, το ‘χω γρουσουζιά» δεν μπορούν εύκολα να συγχωρεθούν στο δίσκο μιας καλλιτέχνιδος που οριοθετεί, πλέον, το μοντέρνο έντεχνο τραγούδι.

Στο δεύτερο cd, το άλμπουμ περνάει σε κάπως πιο ασφαλή, λαϊκά μουσικά μονοπάτια. Ο «Λοχαγός Έρωτας» με τη συμμετοχή του Αλκίνοου Ιωαννίδη είναι ένα επιβλητικό ζεϊμπέκικο και το «Εγώ μεγάλωνα για σένα» κλείνει το δίσκο με μια γλυκιά μελαγχολία. Κατά τα άλλα, πότε μ’ ένα μαντολίνο, πότε μ’ ένα μπαγλαμά, ο Καραμουρατίδης αναζητά περισσότερο μια σύνδεση με τη μουσική που αγαπάει παρά μια εξέλιξή του/της – και εδώ εντοπίζεται η πρώτη σαφής ένδειξη μιας καλλιτεχνικής αμηχανίας.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι Μέρες του Φωτός βρίσκουν τον συνθέτη τους εκτός φόρμας, στο μεταίχμιο ενός mainstream που δεν μπορεί στ’ αλήθεια να αφομοιώσει και μιας έντεχνης μουσικής παράδοσης, την οποία αναβιώνει συντηρητικά. 

Οι Μέρες Του Φωτός
1. Οι Μέρες Του Φωτός
2. Έτσι Είναι Αυτά
3. Το Δωμάτιο
4. Συνέχεια Στα Όρια
5. Οι Τελευταίες Μέρες
6. Μονόλογος

Το Πέρασμα Των Μάγων
1. Δεμένη
2. Ο Γλάρος
3. Λοχαγός Έρωτας (συμμετέχει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης)
4. Ας Βρέχει
5. Η Καρδιά Πονάει Όταν Ψηλώνει
6. Εγώ Μεγάλωνα Για Σένα

 

LOGIN