ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Oι Περιπέτειες Ενός Προσκυνητή
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: ΜERCURY

Μουσική – στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Oι Περιπέτειες Ενός Προσκυνητή
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κάνοντας ένα μεγάλο για τα μέχρι τότε δεδομένα του δισκογραφικό διάλειμμα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει με τον τρίτο δίσκο που φέρει την υπογραφή του στους τομείς της  μουσικής, του στίχου, της ενορχήστρωσης και της ερμηνείας.

Με τον τίτλο του άλμπουμ να προέρχεται από το σχεδόν ομώνυμο (και βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών) σύγγραμα αγνώστου χριστιανού συγγραφέα, εδώ παρακολουθούμε τον Ιωαννίδη να εξερευνά την εκτός δογμάτων θρησκευτικότητα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα τραγούδια αυτά δεν θα ξένιζαν αν υπήρχαν σε προηγούμενους δίσκους του, αφού ο τραγουδοποιός δεν ξεφεύγει εδώ, ειδικά στιχουργικά, από το γνωστό κλίμα του. Κι εκεί που σε λίγες περιπτώσεις εμφανίζεται κάπως απελευθερωμένος («Ίσως μια μέρα να μπορέσω να με αλλάξω/ προσωπική μου, ιδιότυπη επανάσταση» ή «Απ’ της ψυχής μου το ιερό ως της ψυχής μου το μπουρδέλο/ χτίσε μια γέφυρα να πάω και να ‘ρθω»), αλλού πέφτει εύκολα σε κλισέ («Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ όταν νυχτώνει/ όταν κρατιέμαι σαν χερούλι απ’ το ποτό»), τα οποία, συν τοις άλλοις, δεν πείθουν προερχόμενα από τα χείλη του.

Εκεί όπου όντως επιτυγχάνεται μια διαφοροποίηση είναι στον ήχο του δίσκου. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει στο μεταξύ θέσει ψηλά τον πήχη με τον Βραχνό Προφήτη και την Αγρύπνια και ο Ιωαννίδης επιχειρεί τη δική του ανανέωση, εμπλουτίζοντας τις ενορχηστρώσεις με ποικιλία εγχόρδων και πνευστών, κάποιους διακριτικούς ηλεκτρονικούς ήχους, αλλά και χρήση χορωδίας. Η πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα αδυνατεί, πάντως, να αποκρύψει το γεγονός ότι συνθετικά υπάρχουν λίγες αληθινά αποκαλυπτικές στιγμές («Απόγευμα Στο Δέντρο», «Μικρή Πτητική Θεολογία», «Ο Φλεγόμενος Ποδηλάτης»), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τραγουδοποιός πέφτει χαμηλότερα από τα γνωστά στάνταρ του.

Οι Περιπέτειες Ενός Προσκυνητή είναι, εν κατακλείδι, μια δουλειά φτιαγμένη με τη γνωστή φροντίδα και σπουδή του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Η οποία όμως μαρτυρά και μια στασιμότητα, τη στιγμή που προηγούμενο στούντιο άλμπουμ του είχε δώσει υποσχέσεις για ένα ουσιαστικότερο άνοιγμα.

 1. Ο Προσκυνητής
 2. Απόγευμα Στο Δέντρο
 3. Το Άδειο Παράθυρο
 4. Ό,τι Δεν Είναι Πια Εδώ
 5. Γιατί Δεν Έρχεσαι Ποτέ (Όταν Σε Θέλω)
 6. Δεν Είναι Φως
 7. Έλα Να Ζήσουμε Ξανά
 8. Μέσα Στον Ίδιο Ουρανό
 9. Ο Κόσμος Που Αλλάζει
 10. Μικρή Πτητική Θεολογία
 11. Τα Βράδια Που Ξεχνάς
 12. Ο Φλεγόμενος Ποδηλάτης (feat. Λίνος Ιωαννίδης)
 13. Γυρισμός

LOGIN