ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Οκτώβρης '78
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου, Ε. Θαλασσινός, Τ. Λειβαδίτης, Λ. Παπαδόπουλος, Γ. Θεοδωράκης, Δ. Χριστοδούλου

Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Χορωδία.

Μίκης Θεοδωράκης
Οκτώβρης '78
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο Οκτώβρης ‘78, που αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί Πολιτεία Γ’, σηματοδοτεί την επιστροφή του Θεοδωράκη στην παλιά συνταγή. Με τον Μπιθικώτση ξανά στο μικρόφωνο, έξι παλιά τραγούδια σε νέα εκτέλεση και μια κάθε άλλο παρά προοδευτική ενορχηστρωτική προσέγγιση, ο δίσκος είναι φανερό πως πασχίζει να επαναφέρει δόξες του παρελθόντος.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Συνθέτης και τραγουδιστής δεν είναι πια στην ακμή τους, με τη φωνή του Μπιθικώτση να έχει χάσει κάτι από τη μαγεία της και τον Θεοδωράκη σε άμεση σύνδεση με το παρελθόν του, αλλά με ασαφή θέση στο παρόν. Μια «αλέγκρη», κατάθεση όπως το «Βγάλε τα μαύρα πανιά» είχε σίγουρα λείψει σε πολλούς, όπως και ένα πικρό τραγούδι σαν το «Όσους δεν πήρε η μοναξιά». Όμως τραγούδια όπως το «Ο χάρος νυχτοπερπατεί» ή το «Μελαχρινό παιδί» με τα απαράδεχτα ντραμς του απλά δεν λειτουργούν – και δεν είναι τα μόνα.

Ακόμα κι όταν οδηγούν στο ρελαντί, οι δύο αυτές κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού διατηρούν μια γοητεία. Η αναπόφευκτη σύγκριση με το παρελθόν όμως μειώνει την αξία αυτού του δίσκου, ο οποίος δεν «πέρασε» στο ευρύ κοινό, παρ’ ότι είναι σαφές πως σε αυτό αποσκοπούσε. Το διεκπεραιωτικό εξώφυλλο και ο αδιάφορος τίτλος, λένε από μόνα τους πολλά για το περιεχόμενο…

 

 1. Βγάλε τα μαύρα πανιά
 2. Όσους δεν πήρε η μοναξιά
 3. Ήταν κάποτε δυο φίλοι
 4. Σε λένε μάννα
 5. Ο χάρος νυχτοπερπατάει
 6. Μέσα σε κήπο
 7. Μελαχρινό παιδί
 8. Τα νεαρά ζευγάρια
 9. Νύχτα
 10. Μπήκε ο χάρος στο κελί
 11. Μοιρολόι της βροχής
 12. Έχεις μάτια στο φεγγάρι

LOGIN