ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Όλα Ή Τίποτα
Χρονολογία: 1987
Εταιρεία: CBS

Νίκος Καρβέλας
Όλα Ή Τίποτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πετυχαίνοντας ψηλές πωλήσεις με το Σα Δίσκος Παληός, ο Νίκος Καρβέλας έγινε αυτό που λέμε “household name” στα 35 του χρόνια. Η χαρά αυτής της επιτυχίας καθρεφτίζεται στο άλμπουμ Όλα Ή Τίποτα, όπου στο τραγούδι «Γιεγιές» ακούμε την προτροπή «σπάστα μεγάλε» (από τον ίδιο προς τον εαυτό του;) και λίγο μετά τη φράση «τώρα είσαστε κι οι δυο περήφανοι/ που με βλέπετε απ’ την τηλεόραση».

Οι επιρροές από τον Jerry Lee Lewis και τους λοιπούς αρχιτέκτονες του rock’ n’roll, σε συνδυασμό με μια μαγκιά του λιμανιού, καταθέτουν ένα σύνολο τραγουδιών που πατάει και με τα δύο πόδια στο παρελθόν. Πάνω εκεί όμως ο Καρβέλας ξεδιπλώνει το τεράστιο μελωδικό χάρισμά του, ενώ την ίδια στιγμή έχει και κάτι να πει: Τα «Εσώρουχα» γίνονται το “Great balls of fire” των ελληνικών συνοικιών, το «Πανεπιστήμιο» σατιρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ το «Τσιγάρο ή εγώ» είναι μια εξαιρετικά εύστοχη μπαλάντα ξενόφερτου στιλ, στα πρότυπα του “Oh! Carol”. Στο μεταξύ, ο γκριζομάλλης πλέον Καρβέλας έχει βρει και τη φωνή του ως τραγουδιστής, εναλλάσσοντας τρυφερότητα με αγριάδα.

To Όλα Ή Τίποτα στην εποχή του έγινε πλατινένιο, σημειώνοντας 100.000 πωλήσεις. Δεκαετίες μετά, δεν μνημονεύεται από κανέναν ως αξιόλογος δίσκος, εντούτοις αποτελεί μια από τις πιο ακριβείς «μεταφράσεις» του πρώιμου rock’n’roll στα ελληνικά και ένα από τα καλύτερα εγχώρια party albums όλων των εποχών.

  1. Όλα Ή Τίποτα
  2. Τρέλες Παιδικές
  3. Ο Γιεγιές
  4. Εσώρουχα
  5. Κλαίω Σα Μωρό
  6. Θεία Λόλα
  7. Το Πανεπιστήμιο
  8. Το Τσιγάρο Ή Εγώ
  9. Λόξυγγας
  10. Μόνο Εσύ Κι Εγώ

LOGIN