ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Όμορφη Πόλη
Χρονολογία: 1962
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: Μποστ, Δ. Χριστοδούλου, Ε. Θαλασσινός, Α. Δασκαλόπουλος

Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Ντ. Γιαννακοπούλου, Αδερφές Καλουτά, Α. Ντούζος.

Μίκης Θεοδωράκης
Όμορφη Πόλη
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η Όμορφη Πόλη ήταν μουσική επιθεώρηση που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θέατρο Παρκ, συνεργασία του Θεοδωράκη με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Απέναντι ακριβώς, στο Μετροπόλιταν, ο Μάνος Χατζιδάκις ανέβαζε τη θρυλική Οδό Ονείρων. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο θεάτρων της οδού Αλεξάνδρας, έλαβε χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ των δύο συνθετών. Τελικά, ένα χρόνο μετά, οι δυο τους συνεργάστηκαν στη Μαγική Πόλη, δίνοντας τέλος στην άτυπη αυτή κόντρα.

Με περισσότερα μελωδικά και λιγότερα ρυθμικά ευρήματα εδώ, ο Θεοδωράκης καταθέτει λαϊκές συνθέσεις που κοιτούν την παράδοση, ενώ την ίδια στιγμή η τονική επεξεργασία τους πατάει σε συγχορδίες δυτικού τύπου, μέσω των οποίων συντελείται ένας εκμοντερνισμός. Τα ηχητικά κρεσέντο και φόρτε της ορχήστρας, όπου συναντάμε το θρυλικό δίδυμο των Κώστα Παπαδόπουλου και Λάκη Καρνέζη στο μπουζούκι (αλλά και έναν νεαρό Δήμο Μούτση στη φυσαρμόνικα), αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τις συνθέσεις. Αριστούργημα του δίσκου είναι ο «Καημός» (μεγάλη επιτυχία ήδη, ως 45άρι του κύκλου Πολιτεία Α’). Το εν λόγω κομμάτι ξεκινά με χορωδία (τη διευθύνει ο Μάνος Λοΐζος), για να βρει στην πορεία τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος σε όλο το δίσκο έχει σαφές προβάδισμα ως ερμηνευτής. Η δε «Σερενάτα» σε στίχους Μποστ, φέρνει το χιούμορ στο έργο του Θεοδωράκη.

Μικρότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νωχελικές μπαλάντες που ερμηνεύει η Ντόρα Γιαννακοπούλου, ενώ ο σημερινός ακροατής πιθανόν να απωθηθεί από ορισμένα υπερτονισμένα φολκλορικά στοιχεία. Όπως και να ‘χει όμως, ο Θεοδωράκης καταθέτει εδώ μια στέρεα και πλούσια επέκταση του οράματός του για ένα λαϊκό τραγούδι με βάση τη μελωδικότητα, κοιτάζοντας την όμορφη πόλη του πιο σίγουρος από ποτέ.

 1. Εισαγωγή
 2. Σερενάτα
 3. Όταν Με Δείτε Να Μιλώ
 4. Το Τραγούδι Του Σπιτιού
 5. Το Τραγούδι Της Ξενιτάς
 6. Νανούρισμα
 7. Μέσα Στα Μαύρα Σου Μαλλιά
 8. Καημός
 9. Εκείνος Που Μας Χάθηκε
 10. Το Τραγούδι Του Γάμου
 11. Το Τραγούδι Του Χάρου
 12. Θλιμμένη Ματιά
 13. Το Τραγούδι Της Δουλειάς
 14. Κρητικός Χορός

LOGIN