ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ονειροπόλων Μόχθοι
Χρονολογία: 2011
Εταιρεία: EΠΤΑ

Ορφέας Περίδης
Ονειροπόλων Μόχθοι
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένα concept άλμπουμ με ένα τραγούδι για κάθε μήνα του χρόνου δεν είναι ακριβώς πρωτότυπη ιδέα στο ελληνικό τραγούδι (βλ. π.χ. Το Καλαντάρι του Παντελή Θαλασσινού, από το 2006). Η δε τιτλοφόρηση των 12 τραγουδιών, κάθε άλλο παρά ευφάνταστη είναι. Όμως το περιεχόμενο του Ονειροπόλων Μόχθοι, που ο Ορφέας Περίδης εμπνεύστηκε διαβάζοντας ένα σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Καθημερινή, αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Καρποφορεί εδώ σαφώς καλύτερα η προσπάθεια που ξεκίνησε ο τραγουδοποιός στο Κάποιον Αγαπάει Ακόμα. Τούτη τη φορά τον βοηθά ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, που στήνει τις ενορχηστρώσεις και συμμετέχει παικτικά, μαζί και με τους υπόλοιπους Human Touch (Σταύρος Λάντσιας, David Lynch), τον Γιάννη Σπάθα και άλλους σπουδαίους σολίστες. Με τη συνδρομή τους, αλλά κυρίως με την προφανέστατα επίμονη και επίπονη δουλειά του ίδιου του δημιουργού, ο κάθε μήνας αποκτά το δικό του τραγούδι, που βρύθει από στιχουργικές αναφορές σε ήθη και έθιμα, εικόνες, συναισθήματα, και αναδίδει το ξεχωριστό του μουσικό άρωμα. Τζαζ, ροκ, λαϊκότητα, δημοτική παράδοση, βυζαντινό μέλος και πλείστες όσες ακόμα αναφορές επιστρατεύονται στην όλη προσπάθεια.

Σίγουρα δεν είναι όλες οι συνθέσεις το ίδιο επιτυχημένες, και κάποτε νιώθει κανείς ότι επικρατεί μια υπερβολική ροπή προς τεχνικά μουσικά μέρη που μοιάζει ξένη με το υλικό. Επίσης, η επαναχρησιμοποίηση κάποιων γνωστών μοτίβων από την πρότερη δισκογραφία του Περίδη (στον «Μάϊο» π.χ. που ακούγεται σαν remake του «Παραμύθι») αποδυναμώνουν τη συνολική εικόνα. Όμως ο δίσκος αποδεικνύεται καλοδουλεμένος, πυκνός, με μεγάλη αξία επανεπισκεψιμότητας και μια ιδιαιτέρως ευχάριστη αδιαφορία για την αναζήτηση της επιτυχίας ή άλλες έξωθεν προσταγές.

Εν κατακλείδι, με το όγδοο στουντιακό πόνημά του, ο Ορφέας Περίδης επανέρχεται σε ανοδική πορεία.

 1. Ιανουάριος
 2. Φεβρουάριος
 3. Μάρτιος
 4. Απρίλιος
 5. Μάϊος
 6. Ιούνιος
 7. Ιούλιος
 8. Αύγουστος
 9. Σεπτέμβριος (στίχοι Ορφ. Περίδης, Θ. Πετράκογλου)
 10. Οκτώβριος
 11. Νοέμβριος (στίχοι Ηλ. Αναγνωστάκης)
 12. Δεκέμβριος

LOGIN