ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις
Χρονολογία: 1987
Εταιρεία: MINOS

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν ένα από τα βασικά γνωρίσματα του δίσκου Ζεστά Ποτά ήταν η απόσταση από τις μουσικές ταμπέλες, με το Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις οι Aδερφοί Κατσιμίχα επιχειρούν κάτι ανάλογο, όχι όμως και το ίδιο συνεκτικό. Το πολύπλοκο μουσικά εναρκτήριο τραγούδι «Σήματα μορς» καθιστά εξαρχής σαφείς τις προθέσεις ενός δίσκου που ανακατεύει ποπ, ροκ, έντεχνο, ρεμπέτικο, μέχρι και παραδοσιακή μουσική («Η Βεζυροπούλα με το σάσι»), χάνοντας σε κάποια σημεία τη μπάλα.

Οι καταθέσεις αυτές φανερώνουν επιρροές αλλά και πτυχές ταλέντου που προϋπήρχαν, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί. Με μόνο δύο αμιγώς ερωτικά τραγούδια (τα εξαιρετικά «Νύχτωσε νύχτα» και «Καταγγέλω», που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στα ραδιόφωνα), το χαλαρό concept του δίσκου είναι ένας αποχαιρετισμός στη χαμένη παιδικότητα, μέσα από την προσωπική μυθολογία του Χάρη και του Πάνου. Στο τέλος, τα δύο αδέρφια αναζητούν βέβαια και τη θέση τους στο σήμερα, πετυχαίνοντας ένα μελαγχολικό πλην ελπιδοφόρο ψυχογράφημα της γενιάς τους («Είμαστε ακόμα εδώ»). Λίγο νωρίτερα, η φορτωμένη ενορχηστρωτικά «Μαϊμού» και το υπερβολικά νεφελώδες ομώνυμο κομμάτι αποτελούν αψυχολόγητες στιγμές, από τις πολλές που θα εμφανίζονταν εφεξής στους δίσκους τους.

Αυτό που πάντως αξίζει να κρατήσει κανείς από το Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις, είναι το πόσο ασυμβίβαστα κινείται, χωρίς καμία ανάγκη να συντηρήσει την απρόσμενη επιτυχία του προηγούμενου, επιτυχημένου άλμπουμ. Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος κλείνει τα στόρια για να μη βλέπει το πλήθος που έχει μαζευτεί απέξω, υπερασπιζόμενος τις ιδιαιτερότητες των δημιουργών του.

  1. Σήματα Μορς
  2. Νύχτωσε Νύχτα
  3. Το Κορίτσι Με Τα Σπίρτα
  4. Η Βεζυροπούλα Με Το Σάζι
  5. Η Συνέλευση Των Ποντικών
  6. Καταγγέλω (ποίηση Λ. Καρακάσης)
  7. Εχεμύθεια
  8. Η Μαϊμού (ποίηση Ν. Καββαδίας)
  9. Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις
  10. Είμαστε Ακόμα Εδώ

LOGIN