ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Oυρανός
Χρονολογία: 2018
Εταιρεία: INNER EAR

Μουσική: Στέρεο Νόβα

Στίχοι: Κ. Βήτα.

Στέρεο Νόβα
Oυρανός
Του Βαγγέλη Πούλιου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

21 χρόνια μετά τον χωρισμό τους και 10 μετά από την επανεμφάνισή τους σε γενέθλιο πάρτι της Lifo, οι Στέρεο Νόβα είναι ξανά εδώ. Ήδη πριν από την κυκλοφορία του Ουρανός, γνωστό εναλλακτικό ραδιόφωνο έπαιζε σε «αποκλειστική πρώτη» τις μελωδίες του, ενώ οι ίδιοι οι ΣΝ έδωσαν το καλοκαίρι κι ένα πανηγυρικό λάιβ στο αίθριο του Νιάρχου, γεγονότα που προσωπικά με άφησαν να διερωτώμαι αν τα όνειρα κι οι ανησυχίες της νεότητας πολλών εξ ημών χρειάζονται σπόνσορες και ευεργέτες για να ξαναζωντανέψουν. Ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση.

Πάντως, ο Ουρανός είναι ένας τίμιος δίσκος, κυρίως γιατί δεν είναι μόνο ή δεν είναι τόσο μια άσκηση νοσταλγίας, ένα ξύπνημα της μνήμης. Η μνήμη, βέβαια, ξυπνάει αναπόφευκτα, κυρίως γιατί την ευνοεί η εν γένει μελαγχολική διάθεση της μουσικής, εκείνος ο ουρανός στον οποίον το γαλάζιο συγκατοικεί πάντα με το γκρίζο. Δεν πρόκειται όμως για μια επιστροφή, με την έννοια της αναπαραγωγής των πεπραγμένων· είναι περισσότερο μια φωτογραφία στιγμής δύο ανθρώπων που σίγουρα έχουν λιγότερη ορμή σε σχέση με τις πρώτες μέρες, έχουν όμως και αρκετή εμπειρία για να παραδοθούν αμαχητί στην παραλυτική δίνη της νοσταλγίας.

Επιχειρούν λοιπόν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 1997, να χρησιμοποιήσουν τα διαφορετικά λεξιλόγια που έχουν διαμορφώσει έκτοτε, και να τοποθετηθούν με αυτά στα συμφραζόμενα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Το αν έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό αναφορικά με τα τελευταία είναι, εν πολλοίς, μια υποκειμενική κρίση του ακροατή (η δική μου γνώμη παραμένει κάπως διχασμένη). Όπως υποκειμενικό είναι και το αν τελικά ο Ουρανός βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει για το παρόν τριγύρω του, με την καθαρότητα που μιλούσαν για το δικό τους παρόν οι δίσκοι της δεκαετίας του 1990 (η γνώμη μου επ’ αυτού είναι ακόμα πιο διχασμένη). Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η «τιμιότητα» του δίσκου, συγγενεύει εδώ με μια ειλικρίνεια. Κι αυτή η τελευταία ήτανε πάντοτε ένα από τα μεγαλύτερα assets των Στέρεο Νόβα, ανεξάρτητα με τη γνώμη που ο καθένας είχε για τη μουσική τους.

 

 1. Τρίγωνο Φως
 2. Ισορροπία
 3. Τα Δέντρα
 4. Γέφυρες
 5. Βίντεο Κλαμπ
 6. Νέα Μόδα
 7. Ουρανός
 8. Ασύμμετρη Διάταξη
 9. Πισίνα
 10. Θηβών
 11. Ζενίτ-Ε
 12. Διασταύρωση Ρέηβ
 13. Δίαυλος 7
 14. Ακτογραμμή
 15. Νέα Μόδα (Pad Mix)

LOGIN