ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Παίξε Παλιάτσο Τα Τραγούδια Σου Τελειώνουν
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: HARVEST/EMI

Μουσική: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Μπ. Στόκας, Φ. Τσεμπερούλης, Γ. Γιαννόπουλος, Μ. Μιλιαράκης

Στίχοι: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Μπ. Στόκας, Δ. Καστόρας.

Πυξ Λαξ
Παίξε Παλιάτσο Τα Τραγούδια Σου Τελειώνουν
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κυκλοφορώντας την πρώτη τους συλλογή, οι Πυξ Λαξ ακολουθούν μια περίεργη λογική, βάζοντας νέα τραγούδια, ζωντανές ηχογραφήσεις και στιγμιότυπα από πρόβες πλάι σε επιλογές από τα δύο πρώτα άλμπουμ τους.

Από τα νέα κομμάτια (τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία στη συλλογή) είναι λίγα εκείνα που κερδίζουν πόντους, καθώς κυριαρχεί μια ανεξήγητη προχειρότητα και απουσιάζει ο ποιοτικός έλεγχος των συνθέσεων. Πέρα από το «Να Χαθώ Στα Βήματά Σου» του Στόκα και τα «Σαν Το Σοφό Που Γερνάει» και «Θέλω Πελάτη» του Ξυδούς, τίποτε άλλο δεν συνεισφέρει ουσιαστικά, με το ναδίρ του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται σε μια αψυχολόγητη νέα εκτέλεση του «Με Στέλνεις».

Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το Παίξε Παλιάτσο Τα Τραγούδια Σου Τελειώνουν είναι ότι η τραγουδοποιία του Φίλιππου Πλιάτσικα, όπως αποτυπώνεται στο «Πέτρινα Νησιά» και στο ομώνυμο του δίσκου, έχει πλέον εγκλωβιστεί σε μια αυτοαναπαραγόμενη ρουτίνα, η οποία συνδέεται, καθόλου άδικα, με όσα έδωσαν κακό όνομα στο αποκαλούμενο «έντεχνο» τραγούδι: στιχουργική μιζέρια που εύκολα παρεξηγήθηκε από τη νεολαία της εποχής ως «ψαγμένη», μελωδική στασιμότητα και αρμονική κοινοτοπία. Με λίγες εξαιρέσεις, αυτή η καθίζηση θα αποδειχθεί στη συνέχεια ένας από τους βασικούς λόγους για τη ραγδαία φθίνουσα καλλιτεχνικά πορεία της μπάντας – η οποία θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, αλλά τα πρώτα έντονα σημάδια της φαίνονται εδώ.

 1. Μεταμόρφωσις
 2. Να Χαθώ Στα Βήματά Σου
 3. Πούλα Με
 4. Παίξε Παλιάτσο Τα Τραγούδια Σου Τελειώνουν
 5. Σαν Το Σοφό Που Γερνάει (ερμηνεία Σταύρος Τζιαγκίδης)
 6. Ακόμα Προσπαθώ
 7. Με Στέλνεις (ερμηνεία Δήμητρα Καραμπεροπούλου, Δημήτρης Καλατζής)
 8. Jessie James
 9. Θέλω Πελάτη (ερμηνεία Έλενα Αρβανίτη)
 10. Καλέ Μου Μπάσταρδε Ήρωα
 11. Έλα
 12. Πέτρινα Νησιά

LOGIN