ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Πάλι Στην Ξεφτίλα
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000007

Στίχοι-Ερμηνεία: N. Άσιμος

Τα εννέα από τα έντεκα κομμάτια της κασέτας κυκλοφόρησαν σε επανέκδοση από την EMI το 2002, στον πρώτο δίσκο της συλλογής Βιομηχανία του Πεζοδρομίου, σε ελαφρώς βελτιωμένες ηχογραφήσεις.

Νικόλας Άσιμος
Πάλι Στην Ξεφτίλα
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κόντρα στη γενική αντίληψη, ο Άσιμος υπήρξε ένας πολυσχιδής τραγουδοποιός, τόσο ως προς το μουσικό ύφος, όσο και προς τη θεματολογία των στίχων του. Για την κασέτα Πάλι Στην Ξεφτίλα επιλέγονται οι πιο σατιρικές συνθέσεις των ηχογραφήσεων της περιόδου ‘85-‘86 από το στούντιο “DIVA”. Εδώ συναντάμε μια φαινομενικά ανάλαφρη διάθεση που σατιρίζει γλαφυρά τις αξίες της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας, περνώντας από ποικιλία θεμάτων: υποχρεωτική στράτευση, επαρχιακός νεοπλουτισμός, εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ με την πολλά υποσχόμενη «Αλλαγή», ρόλοι των δύο φύλων, τραβεστί, βίαια εκσυγχρονισμένη κοινωνία.

Από τις συνθέσεις ξεχωρίζουν η εξαιρετική μπαλάντα «Μάρα», όπου ο Άσιμος συγκινεί με τους άμεσους και «ζεστούς» στίχους του, το αναρχικό βαρύ ζεϊμπέκικο «Σα το Δευκαλίωνα», όπου επανέρχεται στο αγαπημένο του «μόνος μου και όλοι σας» στιχουργικό θέμα και τα αμιγώς σατιρικά «Πάλι στην ξεφτίλα» και «Δωμάτιο στο Άμστερνταμ». Οι ενορχηστρώσεις παραμένουν δομημένες κυρίως πάνω στο μπουζούκι και την κιθάρα, χωρίς όμως να λείπουν και οι διαφοροποιήσεις, με κλαρίνο στα «Βλαχαδερά», ακορντεόν στα «Ούζα» και συνθεσάιζερ στα «Σε ζελοφάν» και «Πώς θες να πάμε μαζί».

Η συλλογή Πάλι Στην Ξεφτίλα είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές του ύφους του Άσιμου, καθώς περιέχει σημαντικές σατιρικές συνθέσεις της ώριμης δημιουργικής περιόδου του. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, τα περισσότερα από τα κομμάτια που ακούμε εδώ επιλέχθηκαν για να κυκλοφορήσουν σε κανονικό δίσκο.

 1. Είσαι Παιδί Ωραίο
 2. Τα Βλαχαδερά
 3. Δωμάτιο Στο Άμστερνταμ
 4. Ούζα
 5. Τι Πα Να Πει Γυναίκα
 6. Πάλι Στην Ξεφτίλα
 7. Τραβεστί
 8. Μάρα
 9. Σε Ζελοφάν
 10. Σα Το Δευκαλίωνα
 11. Πως Θες Να Πάμε Μαζί

LOGIN