ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Paradise
Χρονολογία: 2016
Εταιρεία: SPIDER MUSIC

Στίχοι: Ορφ. Περίδης, Γ. Σιδερής, Ηλ. Κατσούλης, Άλκ. Αλκαίος, Μ. Τσιλιμίδης, Ιωάνν. Πανουτσόπουλος, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε και σε επαυξημένη έκδοση, με τίτλο Paradise Plus.

Ορφέας Περίδης
Paradise
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Για τον όγδοο σταθμό της δισκογραφίας του, ο Ορφέας Περίδης φτιάχνει ένα παζλ από τραγούδια που έγραψε σε διάφορες περιόδους (κάποια που κρατούν από το 1999 ακόμη ακόμη) και που εκπροσωπούν όλους τους τραγουδοποιητικούς εαυτούς του, στήνοντας  ένα άλμπουμ που στέκεται με άνεση δίπλα στα καλύτερά του από τη δεκαετία του 1990.

Τα 15 τραγούδια έχουν διάφορες προελεύσεις: κάποια γράφτηκαν για το θέατρο, άλλα παρέμεναν στο συρτάρι για χρόνια, μερικά αποτελούν δεύτερες εκτελέσεις. Αποκαλύψεις δεν υπάρχουν στο Paradise, άλλωστε ο Περίδης πολύ σπάνια κυνήγησε τους εντυπωσιασμούς και τις εκπλήξεις στην καριέρα του. Αντίθετα, εδώ εστιάζει στο δυνατό χαρτί του, που δεν είναι άλλο από τον συνδυασμό πλούσιας μελωδικότητας και άρτιας αφηγηματικότητας. Αποδεικνύεται, μάλιστα, σχεδόν αλάνθαστος, παρουσιάζοντας συνθέσεις απόλυτα ζυγισμένες και αλληλοσυμπληρωματικές, ερμηνείες ακριβείς, ενορχηστρώσεις που συνδυάζουν οικονομία και ευστοχία.

Το στοχαστικό «Τρέχα Τρένο Φορτωμένο», η soft rock πανδαισία του «Δεν Μου Αρέσει Να Μιλώ», το αισθαντικό «Εκεί Που Ο Έρωτας Κοιμάται», το βαθιά θρησκευόμενο «Διψάς Το Στίχου Το Πουλί» και οι υπόλοιπες ψηφίδες του Paradise αποκαλύπτουν μιαν εναργή αυτοπροσωπογραφία του Ορφέα Περίδη. Ενός μάστορα μελωδού, ενός άγρυπνου παρατηρητή που μπορεί ταυτόχρονα να είναι μέσα στη ζωή αλλά και να στέκει λίγο παράμερα, αποστασιοποιημένος αλλά διεισδυτικός, κουβαλώντας τα συμπεράσματα και τις σκέψεις του στο ακροατήριο με αγνότητα, συγκίνηση και μια εξελιγμένη τραγουδοποιητική σοφία.

Οποιοσδήποτε μπορεί, έπειτα από 25 σχεδόν χρόνια δισκογραφικών καταθέσεων, να παραδίδει ένα τόσο συμπαγές έργο, δεν μπορεί παρά να διαθέτει αξιοθαύμαστες ικανότητες και σπάνια προσήλωση.

 1. Ο Κήπος Μου
 2. Τρέχα Τρένο Φορτωμένο
 3. Άμα Δεν Δω Τους Φίλους Μου
 4. Σονέτο
 5. Στεναγμός Βυζαντινού Ευέλπιδος (feat. Σωκράτης Μάλαμας)
 6. Στου Ψυρρή
 7. Δεν Μου Αρέσει Να Μιλώ (feat. Λιζέτα Καλημέρη)
 8. Εκεί Που Ο Έρωτας Κοιμάται
 9. Paradise
 10. Παλιοπαγκράτι
 11. Σαν Σπίρτα
 12. Το Ροζ Ποδήλατο
 13. Όλο Βιολέτες Στόλισα
 14. Ερωτική Πίκρα
 15. Διψάς Του Στίχου Το Πουλί

LOGIN