ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα
Χρονολογία: 1995
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας γίνει πια αρκετά δημοφιλής, στα μέσα των 90’s ο Μαχαιρίτσας κυκλοφορεί τα Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα, έναν παλιομοδίτικα ροκ δίσκο διαμαρτυρίας, που περιγράφει μια ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα.

Τα προβλήματα, πολλά. Τα δυνατά ρεφρέν του «Μια ιδέα της στιγμής» ή του «Μου ‘χει φύγει η ψυχή» (μεταφρασμένο στα ελληνικά) αισθάνεσαι να λένε στα τραγούδια «αφήστε παιδιά, καθαρίζουμε εμείς», όμως οι συνθέσεις συνολικά χωλαίνουν. Επιπλέον, οι ανέμπνευστες ενορχηστρώσεις με τα ξερά ντραμς και την χαρντροκάδικη ηλεκτρική κιθάρα σε ρόλο οδηγού, έχουν λίγα να δώσουν στον ακροατή και ακόμα λιγότερα στην υπόθεση ελληνικό ροκ.

Ψάχνοντας να αγαπήσεις κάποιο κομμάτι, δυσκολεύεσαι. Το «Της μοίρας μου το τόξο» είναι από τα χειρότερα του Μαχαιρίτσα και οι ομαλές στροφές στην παράδοση που επιχειρεί τόσο σε αυτό όσο και στο «Απ’ τα Εξάρχεια ως το Πεκίνο» δεν τον βγάζουν πουθενά, πολύ απλά γιατί το υλικό είναι αδύναμο. Η μόνη στιγμή που αισθάνεσαι τη μπάντα να έχει πάρει μπρος είναι στις «Φυλακές ανηλίκων», όμως και πάλι στο επίκεντρο έχει μπει η άγρια φωνή του Μαχαιρίτσα και οι στίχοι, που λένε πράγματα πολύ σοβαρά, πλην όμως μη λειτουργικά στο πλαίσιο ενός τραγουδιού.

Με στίχους υπερβολικά δεικτικούς και «ασπρόμαυρους» και αδιάφορες μουσικές, τα Παράθυρα είναι μια αποτυχημένη κατάθεση. Κανένα τραγούδι δεν σημείωσε επιτυχία, ενώ και ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας δεν θα επέστρεφε ποτέ στο υλικό αυτό στις μελλοντικές ζωντανές εμφανίσεις του.

 1. Πώς Να Κοιμηθείς Αυτή Τη Νύχτα
 2. Μου ‘Χει Φύγει Η Ψυχή (Hollywood Nights)
 3. Aπ’ Τα Εξάρχεια Ως Το Πεκίνο (συμμετέχει ο Β. Κονιτόπουλος)
 4. Σαν Εχθροί Αγαπηθήκαμε
 5. Επέτειος Δύο Παραλλήλων
 6. Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα
 7. Όλα Είναι Εδώ
 8. Μια Ιδέα Της Στιγμής
 9. Της Μοίρας Μου Το Τόξο (συμμετέχει η Ελ. Καρατσόλη)
 10. Μη Μιλάτε
 11. Φυλακές Ανηλίκων
 12. Κουνουπάκι
 13. Φυλακές Ανηλίκων (B’ Mέρος)

LOGIN