ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Παυσίλυπον
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Παυσίλυπον
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν υπάρχει κάτι στο Παυσίλυπον που το βοήθησε να γίνει ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ του είδους του για τα 90’s, αυτό ήταν η απόφαση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να εμπιστευτεί την ελαφριά πλευρά του. Οι στίχοι του Ισαάκ Σούση στο «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» φέρνουν κάτι το καινούργιο σε μια μέχρι πρότινος αυτάρεσκα μελαγχολική, διαμαρτυρόμενη τραγουδοποιία - και η απόφασή του Μαχαιρίτσα να τους ντύσει με μια τόσο ευχάριστη μελωδία αποδίδει καρπούς. Γενικώς, σε όλο το άλμπουμ, ο Σούσης είναι ένα σκαλί πάνω από τους υπόλοιπους στιχουργούς, είτε επιστρατεύει το έξυπνο χιούμορ του («Στην αγάπη είμαι Κνίτης»), είτε μια πιο ποιητική  πλευρά («Νότος»).

Στο μουσικό μέρος, ο Μαχαιρίτσας μειώνει τον δείκτη της φιλοδοξίας του - και αυτό του βγαίνει επίσης σε καλό. Χωρίς να ανακατεύει πια λαϊκές/παραδοσιακές φόρμες, εστιάζει σε αυτό που είναι πραγματικά καλός, ακολουθώντας ροκ δρόμους και μπαλάντες ήρεμης δύναμης. O Αντώνης Μιτζέλος εμπνέεται από τον David Gilmour και η ενορχήστρωση είναι ως επί το πλείστον προβλέψιμη, ωστόσο ο ήχος στέκεται ένα σκαλί πάνω από οτιδήποτε έχει προηγηθεί σε παλιότερους δίσκους, ιδίως στο ομώνυμο τραγούδι.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στον πιο προσεγμένο δίσκο του Μαχαιρίτσα μέχρι τότε - και κυρίως τον πιο προσγειωμένο. Λίγα χρόνια πριν, ακόμα κι ο ίδιος θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι θα εδραιωνόταν ως μεγάλος hitmaker – αλλά με το «Νότο» και το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» συνέβη αυτό ακριβώς.

 1. Ένας Τούρκος Στο Παρίσι (συμμετέχουν οι Πυξ Λαξ)
 2. Παυσίλυπον
 3. Πατέρα Σ’ Αγαπώ
 4. Σε Περιμένω
 5. Στα Ρουθούνια Τους
 6. Νότος (συμμετέχει ο Μπ. Στόκας)
 7. Στην Αγάπη Είμαι Κνίτης
 8. Κίτρινα Βράδια (συμμετέχει ο Δ. Μητροπάνος)
 9. Απουσία
 10. Οιδιπόδειο
 11. Τελευταία Πράξη

LOGIN