ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Πέρα Απ' Τις Πόλεις Της Ασφάλτου
Χρονολογία: 1995
Εταιρεία: VIRGIN

Στην CD έκδοση του δίσκου περιλαμβάνεται και το κομμάτι «Μη Ρωτάς (Remix 2)».

Ξύλινα Σπαθιά
Πέρα Απ' Τις Πόλεις Της Ασφάλτου
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, τα Ξύλινα Σπαθιά απολαμβάνουν ήδη κάποια αναγνώριση, με τον «Βασιλιά της σκόνης» και την «Αδρεναλίνη» να ξεσηκώνουν κόσμο σε πάρτυ και χοροεσπερίδες. Η καλή πορεία του πρώτου δίσκου φέρνει συμβόλαιο με μεγαλύτερη εταιρεία (Virgin) και το νέο υλικό των Σπαθιών εκδίδεται μετά από μια σειρά δικαστικών διαμαχών.

Το Πέρα Απ’ Τις Πόλεις Της Ασφάλτου θα τους φέρει σε επαφή με το ευρύ κοινό και θα τους καθιερώσει. Το «Λιωμένο παγωτό» και η «Φωτιά στο λιμάνι» είναι τα δύο υπερόπλα του δίσκου, που θα ακουστούν περισσότερο από όλα τα άλλα τραγούδια μαζί, κερδίζοντας ραδιοφωνικό χρόνο και από πιο mainstream σταθμούς, ενώ δεν λείπουν και τα κρυφά διαμάντια: ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες στο «Ατλαντίς», δυνατά χορευτικά vibes στο «Ό,τι θες εσύ», ροκ ερωτισμός στη «Ρίτα».

Σε αυτό τον δίσκο τα Ξύλινα Σπαθιά τολμούν δημιουργικά, εισάγοντας διαλόγους κιθάρας και πλήκτρων σε πολλά καίρια σημεία έκφρασης των μελωδιών τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιώνονται, έστω και αν αυτό δεν ισχύει για όλο τον δίσκο συνολικά, κυρίως λόγω πιο αδύναμων συνθέσεων («Μη ρωτάς», «Συμμορίες της ασφάλτου»). Το σίγουρο είναι ότι το συγκρότημα μέσα από αυτές τις αλλαγές δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του, τόσο στον πιο ποικιλόμορφο τρόπο σύνθεσης όσο και στον ωριμότερο στίχο του Παυλίδη, που αρχίζει να αποκτά την χαρακτηριστική του εικονοπλαστικότητα. Το κοινό θα αναγνωρίσει και θα ανταμείψει την προσπάθεια (μέσω και της κατάλληλης προώθησης - Virgin γαρ), κάνοντας το Πέρα Απ’ Τις Πόλεις Της Ασφάλτου τον πιο επιτυχημένο εμπορικά δίσκο του συγκροτήματος και έναν από τους πιο επιτυχημένους της ελληνόφωνης ροκ σκηνής.

  1. Λιωμένο Παγωτό
  2. Ρίτα
  3. Ο Εξορκιστής
  4. Ότι Θες Εσύ
  5. Φωτιά Στο Λιμάνι
  6. Ατλαντίς
  7. Ο Κάιν
  8. Μη Ρωτάς
  9. Οι Συμμορίες Της Ασφάλτου

LOGIN