ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Περνάω Με Κόκκινο
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: CBS

Μουσική: Αντρέας Μικρούτσικος

Στίχοι: Αντρέας Μικρούτσικος

Ερμηνεία: Αντρέας Μικρούτσικος, Σοφία Βόσσου, Γιάννης Κούτρας.

Αντρέας Μικρούτσικος
Περνάω Με Κόκκινο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σαν ένας Διονύσης Τσακνής με πιο προοδευτική ματιά και χωρίς μουστάκι, ο Αντρέας Μικρούτσικος του 1986 είναι μια φρέσκια παρουσία στο ελληνικό τραγούδι, η οποία σε μουσικό τουλάχιστον επίπεδο έχει κάτι να πει. Στον πρώτο του δίσκο ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός, ο ίδιος καταθέτει μια ποπ με αριστερή ιδεολογία, που κατά τόπους τον οδηγεί σε θαυμαστά αποτελέσματα.

Στο Περνάω Με Κόκκινο, οδηγός είναι το συνθεσάιζερ του Στέφανου Κορκολή, σε μία από τις λίγες φορές που το όργανο αξιοποιήθηκε τόσο επιτυχημένα στην εγχώρια ποπ (ο άγνωστος τότε στο ευρύ κοινό καλλιτέχνης έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση). Αρχής γενομένης από το ξεκίνημα του άλμπουμ, η χαμηλόφωνη, σχεδόν ψιθυριστή ερμηνεία του Μικρούτσικου, έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νοοτροπία που θέλει τη φωνή να καπελώνει όλα τα όργανα και το εθιστικό «Χαμένο νησί» πετυχαίνει την καλύτερη ελληνική «μετάφραση» του ήχου των Pet Shop Boys, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Αμέσως μετά, το «10 Σεπτέμβρη» ξεκινάει ως νωχελική μπαλάντα και λίγα δευτερόλεπτα μετά παραπέμπει στα soundtrack του Rocky, ενώ στο τέλος του δίσκου το «Χαμένο αβαντάζ», χτισμένο αποκλειστικά πάνω στο πιάνο και το σύνθι του Κορκολή, είναι επίσης μια εμπνευσμένη, τρυφερή κατάθεση. Κατά τα άλλα, κομμάτια με τίτλους όπως «Ο έρως είναι αιμοβόρος» και «Μη πυροβολείτε τα νυχτοπούλια», εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπακούν σε μια ξεπερασμένη 80’s αισθητική, το «Ο Νίνο με το παπί του» παραείναι σαχλό και η αγριάδα του Κούτρα στο «Θέλω να ζω» προκύπτει κάπως κωμική. 

Συνολικά πάντως, χωρίς το βάρος των στίχων του Ρασούλη, ο Αντρέας Μικρούτσικος ανοίγει φτερά. Η φρεσκάδα στον ήχο, η τρυφερότητα στο στίχο και πάνω απ’ όλα το εντυπωσιακό εναρκτήριο τραγούδι, οδηγούν σε έναν αξιόλογο δίσκο που συνδυάζει ευφάνταστα τις synth pop ενορχηστρώσεις με τα φυσικά όργανα.

 1. Χαμένο Νησί
 2. 10 Σεπτέμβρη
 3. Μπαλάντα Ενός Μοναχούλη
 4. Μια Καθημερινή Μέρα
 5. Νύχτα Μοναξιάς
 6. Ο Νίνο Με Το Παπί Του
 7. Ένα Κρεββάτι Χάδια
 8. Μη Πυροβολείτε Τα Νυχτοπούλια
 9. Θέλω Να Ζω
 10. Ο Έρως Είναι Αιμοβόρος
 11. Χαμένο Αβαντάζ

LOGIN