ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Φαίδρα (Phaedra)
Χρονολογία: 1962
Εταιρεία: UNITED ARTISTS

Στίχοι: Ν. Γκάτσος, Γ.Θεοδωράκης

Eρμηνεία: Μ. Μερκούρη.

Μίκης Θεοδωράκης
Φαίδρα (Phaedra)
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο πρώτο επίσημο σάουντρακ που δισκογραφεί, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει τις συνθέσεις του για την ταινία Φαίδρα του Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη και Άντονι Πέρκινς. Μολονότι έχει ήδη περάσει στη λαϊκή μουσική με τη μελοποίηση του Επιταφίου και με πολλά ακόμα τραγούδια που γνωρίζουν επιτυχία, στη συγκεκριμένη δουλειά συνδυάζει ετερόκλητα είδη, κινούμενος κατά βάση σε ένα jazz πεδίο. Το “Shiptoshore” είναι ένα ορχηστρικό «Βράχο βράχο» σε ωραία, στρατιωτική παραλλαγή, το “Rendezvous” αφήνεται σε μια ατμοσφαιρική ελαφρά τζαζ και το “One more time” κινείται σε τσα τσα τσα χορευτικούς ρυθμούς, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό βέβαια είχαν τα δύο τραγούδια με στίχους, τα οποία αποσπάστηκαν απευθείας από την ταινία με τις εκφραστικές ερμηνείες της Μελίνας Μερκούρη: Το “Love theme from Phaedra”, πιο γνωστό ως «Αστέρι μου φεγγάρι μου» και το «Σε πότισα ροδόσταμο» (που είχε βέβαια ήδη κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών). Ιδίως το πρώτο, αποτελεί κορύφωση μέσα στο έργο του Θεοδωράκη και δείχνει πόσο σπουδαίος μελωδός υπήρξε.

Οι έντονες ενορχηστρωτικές εναλλαγές του δίσκου, όπως και το κάπως αψυχολόγητο τέλος με τις φωνές του “Good bye John Sebastian”, δημιουργούν σύγχυση στον ακροατή. Γενικώς, οφείλει να σημειωθεί πως, με εξαίρεση τη μουσική επένδυση των κινηματογραφικών τραγωδιών του Κακογιάννη, ο Θεοδωράκης δεν δούλεψε ποτέ σοβαρά και αφοσιωμένα ως κινηματογραφικός συνθέτης, κάτι που φαίνεται στην έλλειψη συνοχής και στην ευκαιριακότητα των περισσοτέρων OST του. Ακόμα κι έτσι πάντως, το σάουντρακ Φαίδρα φανερώνει έναν πολυμήχανο δημιουργό, με ευδιάκριτο συνθετικό ταλέντο. 


1. Love Theme From Phaedra
2. Rendezvous
3. Ship To Shore
4. London's Fog
5. One More Time
6. Agapi Mou
7. Only You
8. The Fling
9. Candlelight
10. Rodostamo
11. Love Theme From Phaedra
12. Good Bye John Sebastian

LOGIN