ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Poetica
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: PELEGRINA

Στίχοι: Δ. Καρατζάς

Ερμηνεία: Μ. Φαραντούρη.

Μίκης Θεοδωράκης
Poetica
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας περάσει τα 70, ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να είναι δημιουργικός. Στο Poetica, που ηχογραφείται τον Φεβρουάριο του ’96 στα Bauer Studios της γερμανικής πόλης Ludwigsburg, ακούμε δέκα καινούργια τραγούδια υπό τον γενικό τίτλο Λυρικότερα, σε ποίηση Διονύση Καρατζά.

Με Γερμανούς μουσικούς υπό την ενορχήστρωση του Henning Schmiedt, αυτά τα αρμονικά πλούσια τραγούδια μπορεί να μην φτάνουν στο ύψος των Λυρικών (των οποίων βάσει τίτλου αποτελούν συνέχεια), ωστόσο είναι αξιοπρεπείς καταθέσεις, που κερδίζουν έξτρα πόντους από το εξαιρετικό παίξιμο των μουσικών. Φανερή είναι επίσης η επιρροή που έχει δεχτεί ο Θεοδωράκης από το σύγχρονο ευρωπαϊκό τραγούδι, οδηγούμενος σε έναν κύκλο ο οποίος διαφοροποιείται από κάθε προηγούμενη δουλειά του. Στο δίσκο ακούμε επίσης εφτά επαναπροσεγγίσεις σε κομμάτια από τα Πρόσωπα Του Ήλιου του 1987 που είχαν περάσει απαρατήρητα. Απαλλαγμένες από τις φλύαρες ενορχηστρώσεις του Κώστα Γανωσέλη και με μια υψηλότερου επιπέδου ερμηνεύτρια, oι νέες αυτές εκτελέσεις προκύπτουν ανώτερες.

Το Poetica κυκλοφορεί σε μια προσεγμένη έκδοση με μεταφράσεις των ποιημάτων σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Σημειώνει επιτυχία στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με την παράλληλη διεθνή κυκλοφορία των βασικών συμφωνικών έργων του Θεοδωράκη, φωτίζει με την αντανάκλασή του ένα αν μη τι άλλο εντυπωσιακό body of work.

 1. The words of heaven
 2. Water trees
 3. July
 4. Colour of love
 5. The way of the moon
 6. Light pause
 7. Like a cloud
 8. With the ocean’s clenched strength
 9. Suicide of a reserve month
 10. I cherished the dream
 11. Bright pain
 12. Faces of the sun
 13. Nostalgia
 14. Obstinate present
 15. Sobbing angels
 16. The sea at noon
 17. With half a moon

LOGIN