ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Πολιτεία
Χρονολογία: 1961
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: T. Λειβαδίτης, Δ. Χριστοδούλου, Κ. Βίρβος

Ερμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Καζαντζίδης (Β’ φωνή Μαρινέλα), Μ. Λίντα.

Τα τραγούδια του κύκλου Πολιτεία (ή Πολιτεία Α’), κυκλοφορούν σε μικρούς δίσκους 45 στροφών το 1961. Το 1976, μπαίνουν μαζί με τα περισσότερα τραγούδια της Πολιτείας Β’ και το «Αυτούς που βλέπεις» σε ένα κοινό LP υπό τον τίτλο Πολιτεία.

Μίκης Θεοδωράκης
Πολιτεία
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

«Γράφω τραγούδια που πρέπει βασικά να τραγουδιούνται ή βασικά να ακούγονται» έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Μίκης Θεοδωράκης – και στην Πολιτεία μπορεί ευκολότερα από οπουδήποτε αλλού να καταλάβει κανείς τι εννοούσε.

Αν στον κύκλο Αρχιπέλαγος τίμησε τη θάλασσα, με μια ανάλαφρη διάθεση η οποία κινήθηκε στο ρυθμό του συρτού, στο νέο αυτό κύκλο τιμά την πόλη, με ένα σαφώς πιο βαρύ κλίμα που εκφράζεται μέσα από το χασάπικο και το ζεϊμπέκικο. Η συνάντησή με τον υπ’ αριθμόν ένα λαϊκό τραγουδιστή της εποχής, το Στέλιο Καζαντζίδη, συμπίπτει με μερικά από τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του («Καημός», «Βράχο βράχο»), ενώ η συνεργασία με τον Μπιθικώτση συνεχίζεται σε επίσης κορυφαία επίπεδα («Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Δραπετσώνα»). Με καθαρή γλώσσα και ρεαλισμό απέναντι στα προβλήματα των φτωχών και των ξενιτεμένων, ο Θεοδωράκης φέρνει την τέχνη του ακόμα πιο κοντά στον απλό λαό, χωρίς καμία καλλιτεχνική έκπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στις νεότερες γενιές, τα τραγούδια της Πολιτείας δεν έχουν λάβει την αίγλη των ρεμπέτικων του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη. Αποτελούν όμως κομμάτι του ελληνικού DNA – και μία από τις σπάνιες φορές που τα πιο δημοφιλή τραγούδια μιας εποχής ήταν και τα κορυφαία από καλλιτεχνικής άποψης.

  1. Μάνα Μου Και Παναγιά
  2. Δραπετσώνα
  3. Βρέχει Στη Φτωχογειτονιά
  4. Έχω Μια Αγάπη
  5. Σαββατόβραδο
  6. Βράχο Βράχο
  7. Παράπονο
  8. Καημός
  9. Μετανάστης

LOGIN