ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Πολιτεία Δ'
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: POLYGRAM

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου, Σ. Τουπογιάννης

Ερμηνεία: Π. Γαϊτάνος.

Μίκης Θεοδωράκης
Πολιτεία Δ'
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά τον Μπιθικώτση, τον Καζαντζίδη και τον Μητσιά, που ερμήνευσαν τις προηγούμενες «Πολιτείες», στην Πολιτεία Δ’ σειρά είχε ο Πέτρος Γαϊτάνος. Μια επιλογή που έκανε αρκετούς να απορήσουν για τα κριτήρια του Θεοδωράκη και που κάθε άλλο παρά δικαιώθηκε μέσα στα χρόνια…

Οι ερμηνείες του Γαϊτάνου πάντως δεν είναι το μελανό σημείο αυτού του δίσκου. Ο λόγος που η Πολιτεία Δ’ δε στέκεται στο ύψος του ονόματός της, εντοπίζεται στο ίδιο το υλικό, το οποίο έχει μικρό ενδιαφέρον. Ελαφρολαϊκά υποψήφια χιτ με ιδεολογικό άλλοθι όπως το «Νύχτες φωτογράφοι» (τραγουδήθηκε τότε σε playback από τον Γαϊτάνο στον «Πρωινό Καφέ») και ανιαρά τραγούδια όπως το «Δε φταις εσύ που ταξιδεύω» ή το «Τώρα που φεύγεις», δεν μπορούν να ευχαριστήσουν κανέναν σοβαρό ακροατή. Ακόμα και οι στίχοι του Ελευθερίου, που κινούνται σε γνώριμα υψηλό επίπεδο, αισθάνεσαι πως αναπαράγουν μια συγκεκριμένη μανιέρα πια στην προσπάθειά τους να εκφράσουν κάθε λογής κατατρεγμένους.

Με μια φρέσκια φωνή στο μικρόφωνο, μια ενορχήστρωση από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου που δεν δυσαρεστεί κανέναν και την κλασική αγαπημένη «Δραπετσώνα» να βρίσκει μια θέση στο τέλος του δίσκου, ο Θεοδωράκης πιθανότατα αποσκοπούσε σε μαζική επιτυχία. Οι μεγάλες εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόταν και πάλι ευνοούσαν κάτι τέτοιο, όχι όμως και η ποιότητα των τραγουδιών του.

 1. Άστους να μας κοροϊδεύουν
 2. Αρχόντισσα σιωπηλή
 3. Κορίτσι του Οκτώβρη
 4. Δε φταις εσύ που ταξιδεύω
 5. Τώρα που φεύγεις
 6. Χρόνια φτηνά
 7. Νύχτες φωτογράφοι
 8. Περίμενέ με
 9. Με τις χαμένες τις ψυχές
 10. Σε ποια πατρίδα θες να πας
 11. Δραπετσώνα

LOGIN