ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Πολιτεία Β'
Χρονολογία: 1964
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: K. Bάρναλης, Δ. Χριστοδούλου, Π. Κοκκινόπουλος, Ν. Γκάτσος

Ερμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης (Β’ φωνές Μαρία Φαραντούρη, Αντ. Κλειδωνιάρης, Μ. Ιωαννίδης).

Τα τραγούδια του κύκλου Πολιτεία Β’ κυκλοφορούν σε δίσκους 45 στροφών το 1964. Το 1976 εντάσσονται στο LP Πολιτεία, μαζί με τα τραγούδια του κύκλου Πολιτεία Α’.

Μίκης Θεοδωράκης
Πολιτεία Β'
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1964 είναι μια σημαντική χρονιά για τον Μίκη Θεοδωράκη: Eκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ, ιδρύει μαζί με άλλους το Πολιτιστικό Κέντρο Πειραιά, ηχογραφεί το Άξιον Εστί και υπογράφει τη μουσική της ταινίας Zorba The Greek, που έμελλε να είναι η μεγαλύτερη διεθνής του επιτυχία. Μέσα σ’ όλα αυτά, η κυκλοφορία των τραγουδιών της Πολιτεία Β’ με τις ερμηνείες του Μπιθικώτση είναι μια λιγότερο συναρπαστική είδηση – χωρίς αυτό να υπονοεί κάτι για την ποιότητα του υλικού.

Ευρισκόμενος στο Παρίσι, ο συνθέτης μελοποιεί εμπνευσμένα δύο τραγούδια σε ποίηση Κώστα Βάρναλη: Τους «Μοιραίους» και την πασίγνωστη «Μπαλάντα του Αντρίκου», που θα του συστήσει ένα 16χρονο κορίτσι ονόματι Μαρία Φαραντούρη (τραγουδά τη γυναικεία φωνή). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα συμπληρώσει τον κύκλο με τα «Γωνιά γωνιά» (από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση), το συμπαθητικό «Στράτα τη στράτα» και τα «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» και «Βραδιάζει», που παρουσιάζουν μικρότερο ενδιαφέρον.

Κύκλος ο οποίος συντηρεί κατακτημένες κορυφές με ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια, η Πολιτεία Β’ παρουσιάζει έναν Θεοδωράκη με εδραιωμένη πια επιτυχία, έτοιμο να φύγει προς κάτι καινούργιο.

  1. Οι Μοιραίοι
  2. Η Μπαλάντα Του Αντρίκου
  3. Γωνιά Γωνιά
  4. Είναι Μακρύς Ο Δρόμος Σου
  5. Στράτα Τη Στράτα
  6. Βραδιάζει

LOGIN