ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
'Που Δύσην Ως Ανατολήν (Τραγούδια Της Κύπρου)
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: MERCURY

Μαζί με τον Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
'Που Δύσην Ως Ανατολήν (Τραγούδια Της Κύπρου)
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μια πρόταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον Αλκίνοο Ιωαννίδη, να παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του στο Φεστιβάλ της Μικρής Επιδαύρου το 1997, οδηγεί, έπειτα από μακρόχρονη κύηση, σε ένα από κοινού δισκογράφημα με τον Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Οι 13 επιλογές από την κυπριακή μουσική παράδοση αντιμετωπίζονται από τους δύο μουσικούς με κάπως μεσοβέζικη λογική. Δεν δείχνουν στην προσέγγισή τους κάποια εξέχουσα ανανεωτική διάθεση, ούτε όμως και κάποιου είδους υπερβολικό και στείρο σεβασμό. Έτσι το ηχογράφημα απέχει από το να διαθέτει ουσιώδη λαογραφική αξία, αλλά δεν δείχνει και να θέλει να προτείνει κάποιον τρόπο ώστε αυτό το κομμάτι της παράδοσης να αποκτήσει μια νέα ζωή στο παρόν. Ιωαννίδης και Παπαστάμου ουσιαστικά αποτυπώνουν, δηλαδή, μια εκδοχή αυτών των τραγουδιών που ισορροπεί ανάμεσα στο πώς τα θυμούνται οι ίδιοι και στο πώς μπορούν να τα αποδώσουν, καταθέτοντας ουσιαστικά έναν φόρο τιμής σε ένα καλλιτεχνικό σώμα που τους έχει διαμορφώσει. Χρησιμοποιώντας διάφορα ειδικής κατασκευής ακουστικά όργανα, η μουσικότητα και η αγάπη περισσεύουν, κι ας μην μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το ενδιαφέρον της δουλειάς συνολικά.

Το ‘Που Δύσην Ως Ανατολήν λοιπόν είναι ένα άλμπουμ που μαρτυρά σεβασμό και κρύβει πίσω του αναζήτηση και έρευνα –κάτι που ενδεχομένως δεν προσφέρει τις υπηρεσίες που θα περίμενε κανείς σε ό,τι ονομάζουμε «παράδοση». Βοηθά όμως πολύ στην κατανόηση του πώς αυτός ο πλούτος διαμόρφωσε και ενέπνευσε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την τέχνη του.

 1. Ποιητάρης
 2. Αγάπησα Την Που Καρκιάς
 3. Αχερόμπασμαν
 4. Ζεϊμπέκικος
 5. Ψηντρή Βασιλικιά Μου
 6. Τ’ Άη Γιωρκού
 7. Το Τέρτιν Της Καρτούλλας Μου
 8. Κόκκινη Τριανταφυλλιά Μου
 9. Ο Βοσκός
 10. Η Βρύση Των Πεγειώτισσων
 11. Το Γιασεμίν
 12. Τρεις Καλόηροι Κρητικοί
 13. Νανούρισμα

LOGIN