ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Προδομένος Λαός
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: B. Γκούφας

Eρμηνεία: Χ. Αλεξίου, Β. Παπακωνσταντίνου, Κ. Σμοκοβίτης, Α. Βουγιουκλάκη, Μ. Κατράκης.

Μίκης Θεοδωράκης
Προδομένος Λαός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η χρονιά με τις περισσότερες κυκλοφορίες για τον Θεοδωράκη και πιθανότατα για κάθε δημιουργό στην ιστορία της δισκογραφίας, το 1974, κλείνει με τον Προδομένο Λαό. Έναν κύκλο τραγουδιών γραμμένων για τη θεατρική παράσταση Μαντώ Μαυρογένους. Ουσιαστικά πρόκειται για μερικά από τα πρώτα τραγούδια που συνθέτει μετά την πτώση της Χούντας, έχοντας δώσει ήδη κάποιες θριαμβευτικές συναυλίες, στις οποίες ο ελληνικός λαός γιόρτασε την απελευθέρωσή του.

Σε συνέντευξή του δημοσιευμένη στο βιβλίο Άξιος Εστί, ο Θεοδωράκης έχει πει πως συνέθεσε τον Προδομένο Λαό εν ώρα πτήσης (!). Διατηρώντας την …κεκτημένη ταχύτητα της επιτυχίας, αλλά και πλήρως συμφιλιωμένος με την ιδιότητα του λαϊκού ήρωα, γράφει επικά τραγούδια με αναφορές στη δημοτική μουσική, μπαλάντες, αλλά και νανουρίσματα, όλα με πολιτικές/εθνικές διαστάσεις.

Το κύριο ατού του δίσκου είναι οι τραγουδιστές του, με έναν δυναμικό Βασίλη Παπακωνσταντίνου στα ξεκινήματά του, μια εκφραστική Χαρούλα Αλεξίου και μια Αλίκη Βουγιουκλάκη χωρίς τους γνωστούς θεατρινισμούς της. Κατά τα άλλα, πέρα από κάποια καλογραμμένα εμβατήρια όπως το «Άντε μια», ο δίσκος είναι φτωχός από εσωτερικότητα και λυρισμό, ενώ η έντονη παρουσία της χορωδίας κουράζει.

Από τους σπάνιους δίσκους του Θεοδωράκη σήμερα, ο Προδωμένος Λαός δεν γνώρισε ποτέ επιτυχία. Ήταν και είναι ακόμα ένα άχαρο έργο, από έναν συνθέτη στο peak της δημοφιλίας του.  

1. Το Τραγούδι Των Καρμπονάρων
2. Χάï - Χάï
3. Βογγά Το Κάστρο Τ' Αναπλιού
4. Της Βροχής Νερό
5. Κανόνια Το Βαρούνε
6. Βάνω το Χάρο Πισοκάπουλα
7. Άντε Μια
8. Κυρά - Παναγιά
9. Ελάτε Μ' Ένα Πόθο
10. Ακόμα Τούτη Η Άνοιξη
11. Νανούρισμα
12. Εδώ Δεν Προσκυνήσανε

 

LOGIN