ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου
Χρονολογία: 2014
Εταιρεία: ΑΧΟΣ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα 55 του χρόνια και με 11 στούντιο άλμπουμ πίσω του, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου παραμένει ένας ανήσυχος δημιουργός, παρότι λίγοι ελπίζουν ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στα ύψη που άγγιξε κάποτε. Από αυτή την άποψη, η Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου αποτελεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη.

Τα έντονα χρώματα του εξωφύλλου προϊδεάζουν για κάτι διαφορετικό -και πράγματι εδώ ο τραγουδοποιός ανοίγει διάπλατα μια πόρτα που είχε μόλις μισανοίξει στον Ελάχιστο Εαυτό. Η γραφή του εμφανίζεται πιο ανοιχτή και ελεύθερη, ενώ η ενορχήστρωση αφήνεται σε μια ομάδα νέων και παλιών συνεργατών, οι οποίοι καταφέρνουν να φρεσκάρουν κατά πολύ τον ήχο του. Ειδικά τα πλήκτρα του Κωστή Χριστοδούλου, οι κιθάρες του Κώστα Παντέλη και τα πνευστά του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και του Θοδωρή Ρέλλου φέρνουν νέο αέρα και ενδιαφέρον στο ηχητικό σύμπαν του Παπακωνσταντίνου. Οι στίχοι του, επίσης, πιάνουν εδώ νέα ύψη και βάθη, κρατούν τις κεραίες τους ανοιχτές στη συγκυρία και κουβαλούν απλότητα και ευθύτητα, μένοντας μακριά από ευκολίες.

Υπάρχουν μόλις δύο «στρωτά» τραγούδια στον δίσκο, τα οποία διόλου τυχαία ερμηνεύουν η Μελίνα Κανά («Amor Fati») και ο Σωκράτης Μάλαμας («Ηλιόπετρα»), ενώ στα υπόλοιπα κυριαρχεί ένα ελευθεριάζον πνεύμα και ένα ιδιότυπο ροκ/τζαζ κράμα. Ξεχωρίζουν τα «Χαρτοκόπτης», «A. Select», «Η Αλίκη Στη Χώρα Των Τραυμάτων» και «Ο Χομαγιούν Και Ο Βακάρ».

Εν ολίγοις, η Πρόσκληση Σε Δείπνο Κυανίου, σηματοδοτεί την επιστροφή του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην επιτυχημένη ανάληψη καλλιτεχνικών ρίσκων και σε κατορθώματα που είχε καιρό να επιτύχει. 

 

1. Χαρτοκόπτης (ερμηνεία Βάια Παπακωνσταντίνου, Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου)
2. A. Select
3. Amor Fati (ερμηνεία Μελίνα Κανά)
4. Η Εξαφάνιση (μουσική Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, ερμηνεία Ματούλα Ζαμάνη)
5. Η Αλίκη Στη Χώρα Των Τραυμάτων
6. Μηδεία-Μα (ερμηνεία Ματούλα Ζαμάνη)
7. Ηλιόπετρα (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας, ποίηση Octavio Paz)
8. Ο Χομαγιούν Και Ο Βακάρ
9. Το Θηρίο
10. Το Φίλεμα (ερμηνεία Παντελής Ζεμπίλης, Σοφία Σαρρή, στίχοι Σταμάτης Δαγδελένης)
11. Supermoon

 

LOGIN